Turnerova cena vybrala nejlepší britské výtvarníky

Kultura Kultura
25. 4. 2013 17:09
Podívejte se, čím vynikají umělci ze shortlistu Turnerovy ceny
Obraz Lynette Yiadom-Boakye
Obraz Lynette Yiadom-Boakye | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Malířka, performer, filmařka a autor temných komiksů se octli na shortlistu Turnerovy ceny 2013. A sestava umělců je letos hodně multikulturní. Jmenovitě se mohou stát laureáty nejprestižnější britské umělecké ceny výtvarnice ghanského původu Lynette Yiadom-Boakye, britsko-německo-indický vizionář Tino Sehgal, francouzská experimentátorka s kamerou Laure Prouvost a neméně excentrický výtvarník David Shrigley. 

Yiadom-Boakye žije a pracuje v Londýně, je první černoškou nominovanou na Turnerovu cenu. Na jejích zdánlivě tradičních obrazech jsou zejména černoši, což označuje politické gesto. "Ve výtvarném umění jsme zvyklí jen na portréty bílých lidí," říká šestatřicetiletá umělkyně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tino Sehgal se narodil v roce 1976 v Berlíně. Je nominován za svoji výstavu na loňské Documentě a také expozici These Associations v Turbine Hall londýnské Tate Modern, na níž návštěvníkům sdělovali dobrovolníci své osobní příběhy. Sehgalovi dle vlastních slov šlo o práci se samotnou lidskou pozorností.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtyřiačtyřicetiletý David Shrigley je nejznámější svými vtipnými kresbami, je ovšem také sochař, fotograf, malíř a vytváří i animované filmy. Jeho díla lze najít na blahopřáních, knihách i časopisech, ovšem také v galeriích. Psal texty pro Davida Byrna a kapelu Franz Ferdinand, režíroval video ke Good Songu kapely Blur.

Nominaci si zasloužil díky výstavě Brain Activity v londýnské Hayward Gallery, na níž se podle porotců Turner Prize plně projevil jeho sklon k černému humoru a morbidnostem všeho druhu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Laure Prouvost se narodila v Lille v roce 1978 a vyhrála uměleckou cenu Max Mara 2011 určenou pouze výtvarnicím. Porotu zaujal její jedinečný přístup k filmové tvorbě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Společná prezentace nominovaných na Turner Prize začne v Londýně 23. října. Výsledky budou oznámeny 2. prosince. Vítěz získá kromě prestiže a slávy také 25 tisíc liber, ostatní nominovaní dostanou po pěti tisících liber.

Turner Prize vznikla v roce 1984 a je udělována současným výtvarníkům, kterým ještě nebylo 50 let, pracují nebo se narodili ve Velké Británii. Porota přitom klade největší důraz na expozice za posledních dvanáct měsíců před nominacemi.

Vítězi Turnerovy ceny jsou mimo jiné Damien Hirst, Antony Gormley a v minulém roce také videoartistka Elizabeth Price.

Čtěte také
Turner Prize: Monumentální město a vodníci v maskáčích

O Turner Prize se uchází modelář i holčičí sochy

Zaschlá kaše a rozbitý porcelán soutěží o Turner Prize

 

Právě se děje

Další zprávy