O Turnerovu cenu se utká Spartacus i fiktivní město

Kultura Kultura
2. 5. 2012 12:56
Porotce Turnerovy ceny zaujal film, kresba i performance
Zdroj: http://www.stylist.co.uk
Zdroj: http://www.stylist.co.uk | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - O prestižní uměleckou Turnerovu cenu letos budou bojovat Lali "Spartacus" Chetwyndová, Elizabeth Priceová, Luke Fowler a Paul Noble. Kromě ocenění si vítěz odnese také finanční odměnu ve výši 25 tisíc dolarů (v přepočtu asi 470 tisíc korun). V rámci 28. ročníku Turnerovy ceny porotu nejvíce zaujaly výkony v oblasti filmové tvorby, kresby a performance.

Kresba Paula Nobla s názvem Veřejná toaleta
Kresba Paula Nobla s názvem Veřejná toaleta | Foto: Aktuálně.cz

Podle hlavní porotkyně, ředitelky londýnské galerie Tate Britain Penelope Curtis, u nominovaných porota oceňuje zejména fakt, že do svých děl vnesli pomalejší tempo. "S pracemi těchto umělců musíte strávit hodně času. Tvorbu žádného z nich nelze plně pochopit během několika minut, s těmito díly musíte strávit alespoň hodinu nebo dvě, abyste opravdu ocenili jejich myšlenku, ať se jedná o film, kresbu, nebo vystoupení."

Mezi kandidáty na ocenění Turnerovou cenou je například Spartacus Chetwyndová, která si v roce 2007 nechala změnit křestní jméno, aby co nejvíce provokovala veřejnost. V této myšlence pokračuje i ve své tvorbě, věnuje se zejména veřejným vystoupením, na kterých s humorem a ironií interpretuje události z historie nebo využívá parafráze nejznámějších filmů. Lali „Spartacus" Chetwyndová žije a tvoří v nudistické kolonii a v minulém roce dokonce vytvořila vlastní show, kterou porotci hodnotili velmi kladně.

Ukázka z videa Elizabeth Priceové
Ukázka z videa Elizabeth Priceové | Foto: http://www.stylist.co.uk

Mezi nominovanými se objevili hned dva filmoví tvůrci. Prvním z nich je Luke Fowler, který se bude o Turnerovu cenu ucházet díky filmové trilogii o psychiatrovi RD Languovi, jenž zastává poměrně kontroverzní metody léčby. Druhou osobností z oblasti filmu je Elizabeth Priceová, která porotce zaujala třemi video sekvencemi. Ty reagují na konkrétní reálné události a vyznačují se výraznou hudbou i vizuální stránkou.

Posledním ze čtveřice uchazečů je Paul Noble. Na výsluní ho vynesl projekt, na kterém umělec pracuje již od roku 1996. V něm se kreslíř věnuje myšlence vytvoření fiktivního velkoměsta Nobson Newtown a výsledkem jsou neuvěřitelné skeče kreslené výhradně tužkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Turnerova cena patří od roku 1984 mezi nejdůležitější výtvarné ceny na světě. Je udělována výtvarníků do padesáti let. Funguje jako barometr toho nejsoučasnějšího dění a pravidelně rozdmýchávala debaty o identitě moderního umění. Stejně tak kritici cenu často obviňovali, že upřednostňuje politicko-občanské postoje děl i jejich autorů před „uměleckou kvalitou". Klání si zakládalo na kontroverzní nálepce a po vyhlášení výsledků se pravidelně mluvilo o tom, kdo z finalistů položil otázku o hranicích moderního umění. Této poloze svědčila vítězství excentriků ze skupiny Young British Artists, jako byl Damien Hirst, a shodovalo se to i s nastavením britských médií, která tradičně vyhledávají nová jména a čerstvé impulsy.

V dalších letech však začala vítězit méně nápadná díla, což žurnalisté nesli dosti nelibě. Soutěž se dál snaží udržet punc neodhadnutelnosti, ale v souladu se současnými trendy se stále víc projevuje příklon k subtilnějším tématům a méně provokativnímu zpracování. Navíc dnes už publikum i společnost máloco překvapí - právě i díky Turnerově ceně.

Tomuto trendu odpovídají letošní nominace i vítězství sochaře Marina Boyce z minulého roku. 

Nominovaní kandidáti teď začnou připravovat díla na výstavu, která se veřejnosti otevře 2. října v londýnské galerii Tate Britain. Jméno vítěze prestižního ocenění se veřejnost doví 3. prosince 2012.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy