Tate Britain koupila kontroverzní blikající místnost

Kultura Kultura
4. 9. 2013 13:48
Instalace Martina Creeda č. 227 vyvolala mnoho diskusí
Martin Creed.
Martin Creed. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Londýnská Tate Britain koupila práci Martina Creeda s titulem č. 227, The Lights Going On and Off (Rozsvěcování a zhasínání světel). S tímto dílem vyhrál Creed v roce 2001 prestižní Turner Prize, ale také rozvířil diskusi o tom, zda vůbec může být považované za umění.

Creedova instalace se totiž skládá z prázdné bílé místnosti, v níž se v nepravidelných intervalech rozsvěcují a zhasínají světla. U části kritiky tehdy Creed způsobil pobouření a protestovali i návštěvníci instalace.

Galerie nezveřejnila přesnou částku, za niž dílo koupila, ale experti ji oceňují na 110 tisíc liber. Finance galerie opatřila od nadace The Art Fund a soukromých dárců.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Creedova díla jsou častěji považována za velmi kontroverzní, o čemž se měli možnost přesvědčit loni i návštěvníci jeho expozice v českobudějovické Galerii současného umění.

"Můj svět je polévka z pocitů a věcí namíchaných dohromady. Práce je způsob, jak se snažit zvládat věci, oddělit tuto polévku a utéct, jak se dostat zevnitř ven," řekl Creed v jednom z rozhovorů.

Martin Creed se narodil v anglickém Wakefieldu v roce 1968, vyrůstal v Glasgow a dnes žije a pracuje v Londýně a italském Alicudi.

Vystavoval v nejprestižnějších galeriích a muzeích po celém světě, podílel se i na plakátech pro olympijské hry v Londýně a speciální akci, při níž se na úvod olympiády rozezněly na tři minuty co nejrychleji a nejhlasitěji všechny zvony v Británii.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy