Vzrušující postel od Tracey Emin je na prodej. I s kondomy

Kultura Kultura
27. 5. 2014 15:52
Britská umělkyně je proslulá velmi provokativními díly. Za instalaci Má postel získala v roce 1999 nominaci na prestižní Turnerovu cenu.
Tracey Emin: My Bed. Instalace je na prodej zhruba za milion liber.
Tracey Emin: My Bed. Instalace je na prodej zhruba za milion liber. | Foto: Profimédia

Praha, Londýn - Jen málo uměleckých děl v posledních desetiletích rozdělilo tak názorově odbornou i laickou veřejnost jako instalace Má postel od britské výtvarnice Tracey Emin. V roce 1999 za ni byla nominována na prestižní Turnerovu cenu.

Své nejintimnější místo tehdy Emin vyzdobila použitými kondomy, těhotenskými testy, vypitými lahvemi vodky nebo kalhotkami znečištěnými krví.

Cenu sice nedostala, ale i díky opileckému výstupu v televizní diskusi se okamžitě v Británii stala známou i majetnou celebritou.

Tracey Emin.
Tracey Emin. | Foto: Tracey Emin

Tracey Emin (1963) širokou veřejnost šokovala, méně prudérní příznivce výtvarného umění nicméně oslovila tím, jak otevřeně ukazuje nejosobnější emoce a postoje. Často byla objektem svých instalací i sama v roli zhrzené femme fatale. Nebojí se šokovat, má ráda nevzhledné scény a někdy je obviňována z násilné obscénnosti. V další poměrně kontroverzní instalaci nazvané Všichni, se kterými jsem kdy spala 1963-1995, napsala dovnitř modrého stanu typu iglú svému tělu blízká mužská jména. Když bylo Trace Emin čtrnáct let byla znásilněna.

Emin bývá zařazována do skupiny YBAs (Young British Artists – Mladí britští umělci), v níž lze najít i další kontroverzní osobnost britského konceptuálního umění - Damiena Hirsta.

Jen pro zajímavost, laureátem Turnerovy ceny se v roce 1999 stal tehdy málo známý mladý Londýňan Steve McQueen - ano, letošní oscarový režisér otrokářského dramatu 12 let v řetězech a tvůrce kultovních snímků Stud a Hlad.

Patnáct let od skandální premiéry je nyní Má postel na prodej. Odhadovaná cena se pohybuje mezi 800 tisíci a 1,2 miliony liber, což znamená přes 35 milionů korun. V současné době je Má postel součástí sbírky Charlese Saatchiho, který ji nabízí k prodeji prostřednictvím aukční síně Christie´s. Cenu experti považují za podhodnocenou, ovšem její výše byla stanovena na přání umělkyně.

Saatchi zastupuje více kontroverzních britských umělců, kteří se objevili v polovině 90. let - například Damiena Hirsta. V roce 2000 za instalaci Má postel zaplatil 150 tisíc liber. V roce 2002 prodal přes Christie´s další instalaci Tracey Emin s názvem To Meet My Past (Seznamte se s mou minulostí) za 481 875 liber.

Sběratel letos ohlásil prodej dalších asi padesáti děl ze své sbírky, mezi nimiž budou největší sochy a instalace.

 

Právě se děje

Další zprávy