I výstavu je možné vidět on-line. České galerie se přizpůsobují nové situaci

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
17. 3. 2020 17:53
České galerie se snaží zůstat v kontaktu s návštěvníky. Některé už virtuální prohlídky zveřejnily, další je budou streamovat. Podívejte se, které výstavy jsou k vidění on-line.
Obraz V kraji na okraji z roku 2017 od Františka Skály na výstavě ve Fait Gallery.
Obraz V kraji na okraji z roku 2017 od Františka Skály na výstavě ve Fait Gallery. | Foto: ČTK

Skála a Kutná Hora

Fait Gallery v Brně prodlouží trvání výstavy nových maleb a dalších děl Františka Skály. "Pokud by se stalo, že karanténa bude trvat déle, než nyní všichni předpokládáme, uvažujeme i o zpřístupnění výstav on-line. V mezičase se chystáme publikovat alespoň fotodokumentaci," říká ředitelka galerie Denisa Kujelová.

Natočená videa k aktuálním výstavám má také kutnohorská Galerie středočeského kraje, známá jako GASK. "Postupně je budeme uveřejňovat," slibuje její mluvčí Petra Bartušková. Jedna z nejmladších českých výstavních institucí nabízí on-line také své sbírkové fondy.

Nejúspěšnější aktuální výstavu Jiřího Trnky ale nebude možné prodloužit, čehož GASK lituje dvojnásob. Divácký hit měl i výrazný finanční efekt. "O víkendech přicházelo přes 2500 návštěvníků, také v týdnu ale chodilo kolem 500 lidí každý den a k tomu školní skupiny. O další příjmy přicházíme kvůli rušení akcí, které byly v pronájmu v našich prostorách," doplňuje mluvčí, která si zatím netroufá odhadnout celkový finanční dopad současné situace.

 

Právě se děje

Další zprávy