"Čudné" malby Silvie Krivošíkové zjemňují řád moderny

juk
6. 9. 2014 13:31
Nerealistické, podivné, směšné, jednoduše čudné. Silvie Krivošíková vystavuje Komische Figuren v pražské Galerii Petr Novotný.
Silvia Krivošíková: Stěna, 2013, akryl, plátno, 140 x 100 cm.
Silvia Krivošíková: Stěna, 2013, akryl, plátno, 140 x 100 cm. | Foto: Galerie Petr Novotný

Praha - Nerealistické, podivné, směšné, jednoduše čudné. Malby slovenské umělkyně Silvie Krivošíkové využívají geometrie klasické moderny 20. století a současně její přísný řád porušují a zjemňují. Zobrazené objekty, nazývané Komische Figuren, vystavuje Krivošíková v pražské Galerii Petr Novotný.

Silvia Krivošíková: Mávátka, 2013, akryl, plátno, 90 x 70 cm.
Silvia Krivošíková: Mávátka, 2013, akryl, plátno, 90 x 70 cm. | Foto: Galerie Petr Novotný

Silvia Krivošíková pojímá geometrii svým vlastním, osobně emocionálním způsobem. „Vytváří obraz na základě určité, byť intuitivní, metody – pracuje s tvarovou a barevnou redukcí,“ uvažuje teoretik umění Petr Vaňous. „Na klasickou modernu navazuje v tom, co ji samotnou přežilo a co je stále aktuální, totiž osobní radost z konstrukce a struktury.“

Nenásilný a bezprostřední přístup vychází z autorčina prvotního poznání umění. V dětství obdivovala kubistické formy, fascinoval ji Picasso.

„Dnes se to v mé tvorbě objevuje naprosto přirozeně. Není to tak, že bych si řekla, že můj jazyk bude geometrický. Proces si nediktuji, nechávám se vést podvědomím a intuicí,“ vysvětluje Krivošíková.

Malbě se umělkyně věnuje deset let, druhou stěžejní částí tvorby jsou pro ni papírové objekty. Přestože malba neumožňuje fyzicky vyjít do prostoru, nechybí obrazům stejná dynamika. Svobodně se pohybují, vždy ale s vrozenou lehkostí.

Silvia Krivošíková: Bez názvu, 2014, akryl, plátno, 90 x 70 cm.
Silvia Krivošíková: Bez názvu, 2014, akryl, plátno, 90 x 70 cm. | Foto: Galerie Petr Novotný

Své postavy nazývá Krivošíková Komische Figuren. „Jsou to zvláštní postavy. Ne realistické, ale imaginární, strašidelné, melancholické, v temnějších barvách, ale s vtipným podtextem,“ říká autorka. „Připomínají strašidla ze snu, tajemné bytosti z jiného světa.“

Silvia Krivošíková se narodila ve Zvoleně, řadu let žila v Portu, poslední dva roky tvoří ve Vídni. Často vystavovala v Portugalsku a na Slovensku, v Praze naposledy v loňském roce.

Aktuální výstavu hostí Galerie Petr Novotný. Výstavní prostor v blízkosti Veletržního paláce se od svého otevření v roce 2011 zaměřuje na prezentaci současného vizuálního umění s důrazem na malbu.

Silvia Krivošíková: Komické figury & Allerlei. 3. 9. - 9. 10. 2014. Galerie Petr Novotný. Heřmanova 35, Praha 7 – Holešovice. Otevřeno úterý, středa, čtvrtek 12–18 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy