Výstava připomíná hloubku díla surrealisty Jana Švankmajera

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 8. 2014 10:42
Výtvarník a režisér Jan Švankmajet oslaví osmdesáté narozeniny. Milníky jeho díla připomíná výstava Možnosti dialogu mezi filmem a volnou tvorbou v Praze i ve světě.
Jan Švankmajer.
Jan Švankmajer. | Foto: Athanor, Arbor vitae

Praha -Výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera představuje pražská galerie Českých center v Rytířské ulici a je příspěvkem k oslavě osmdesátin nejznámějšího představitele českého pozdního surrealismu.

Švankmajer je ještě známější jako filmař, patří mezi uznávané světové animátory a ve své tvorbě vždy kráčel originální cestou. Jeho snímky překypují obrazností, prolíná se v nich sen s realitou a černý humor a agresivita s básnickým viděním světa.

Na karlovarském festivalu převzal v roce 2009 Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, letos mu při stejné příležitosti předala svou prestižní cenu Mezinárodní federace filmových archivů (FIAF).

Foto: Athanor, s.r.o. a nakladatelství Arbor vitae

Současná výstava vychází ze stejnojmenné knihy kurátorské dvojice František Dryje a Bertrand Schmitt, která loni vyšla v nakladatelství Arbor vitae. Nyní připravili průřez Švankmajerovou tvorbou pro putovní výstavu, kterou ve světě prezentují Česká centra. Dosud byla v Limě, Sydney a Melbourne, po Praze bude pokračovat do Sofie, Kodaně, Budapešti a Bukurešti.

Nová výstava určená pro zahraniční prezentaci poukazuje na propojení Švankmajerova filmového díla s ostatními tvůrčími projevy.

"Taková stručná prezentace samozřejmě nemůže vystihnout bohaté a mnohovrstevnaté dílo Jana Švankmajera v jeho úplnosti," říká František Dryje. Kurátoři se tedy snažili ve zkratce ilustrovat některé výrazné aspekty a souvislosti Švankmajerovy tvůrčí metody a jejích principů, což může pro diváka být impulsem k bližšímu nahlédnutí do tajemného autorova tvůrčího světa.

Foto: Athanor, s.r.o. a nakladatelství Arbor vitae

Výstava stejně jako zmíněná kniha je koncipována chronologicky jako biografie umělce. Jednotlivé oddíly sledující jeho životní a tvůrčí etapy doplňují eseje, v nichž se Bertrand Schmitt a František Dryje zabývají charakteristickými motivy Švankmajerovy tvorby.

Součástí zahraničních prezentací je i projekce filmů Jídlo, Něco z Alenky, Přežít svůj život, tedy snímků, jimiž se Švankmajer zapsal do historie moderní kinematografie.

Výstavu Možnosti dialogu mezi filmem a volnou tvorbou lze zhlédnout v Praze do 13. září.

 

Právě se děje

Další zprávy