Česká vlajka jako rohožka? Kulturní instituce projekt hájí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 25. 6. 2014 13:58
V Česku i na Slovensku se objevily makety někdejší československé a teď české vlajky. Ze solidarity s organizátory kontroverzní slovenské výstavy, proti níž vystoupila i Livia Klausová.
Privátní nacionalismus
Privátní nacionalismus | Foto: Kunsthalle Košice

Bratislava - Patnáct kulturních institucí v Česku a na Slovensku instalovalo ve svých prostorách maketu někdejší československé a nynější české vlajky. Vyjadřují tak solidaritu s organizátory kontroverzní výstavy Privátní nacionalismus v Košicích.

Košická expozice vzbudila kritiku - kvůli umístění vlajky České republiky na podlahu. Vlajka byla údajně použita coby rohožka a lidé ji mohli pošlapat.

Proti postupu umělce protestovala u slovenských úřadů mimo jiné česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová.

Z výstavy Privátní nacionalismus.
Z výstavy Privátní nacionalismus. | Foto: Kunsthalle Košice

Zastánce projektu Fedor Blaščák tvrdí, že aféra vznikla z nedorozumění. A upozorňuje, že slovenské ministerstvo kultury následně organizátorům výstavy odebralo dotaci na projekt ve výši pět tisíc eur (137 tisíc korun).

Aktivisté proto odstartovali podpisovou akci, aby organizátory výstavy podpořili. Součástí petice je i vystavení makety české vlajky například v galeriích a muzeích nebo v prostorech jiných institucí v Česku a na Slovensku.

"Byl to náš nápad, jak projevit solidaritu. Vlajka je opět na zemi," řekl Blaščák. Podle zveřejněného seznamu se do akce zapojila například Slovenská národní galerie nebo pražská galerie Tranzitdisplay.

Autorem košické výstavy je výtvarník Dalibor Bača. Umístění vlajky u vchodu do výstavních prostor v Košicích bylo podle něj záměrem celé akce.

"Sám návštěvník se může rozhodnout, zda bude po díle šlapat, nebo nikoliv," vysvětlil. Tvrdí, že na podlaze byla položena československá vlajka, která byla vyrobena za existence Československa.

Po rozdělení společného státu Čechů a Slováků na konci roku 1992 ČR převzala vlajku bývalé federace.

"Vybrat účelově jedno dílo a vyvolat spor, který vyvolává nacionalistické vášně, je hlubokým neporozuměním celého záměru výstavy, která kritizuje právě nacionalistické tendence," upozorňuje aktivista Fedor Blaščák, který se za Baču postavil.

Před konáním výstavy v Košicích bylo dílo Bači vystaveno v Praze, kde vlajka položená na podlaze kontroverzní reakce veřejnosti nevyvolala.

 

Právě se děje

Další zprávy