Kdy se Jiří Fajt ujme vedení Národní galerie? Přísně tajné

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 6. 2014 14:40
Historik umění Jiří Fajt vyhrál výběrové řízení na post ředitele Národní galerie ještě za úřadování ministryně Aleny Hanákové. Termín jeho nástupu byl už několikrát odložen.
Jiří Fajt.
Jiří Fajt. | Foto: Národní galerie

Praha - Historik umění Jiří Fajt se na přelomu června a července ujme funkce ředitele Národní galerie v Praze. Ministerstvo kultury, které galerii zřizuje, přesný termín dosud neuvedlo, odkazuje ale na předchozí ujednání.

Ředitelem Fajta jmenovala již před rokem tehdejší ministryně kultury Alena Hanáková, její nástupce Jiří Balvín stanovil po několika odkladech termín nástupu Fajta na letošní 1. červenec.

Ministerstvo: Včas podáme zprávu

Poté, co se ministrem stal Daniel Herman, uvedl, že jiný způsob řešení situace ve vedení Národní galerie než ten, že dříve či později nastoupí Jiří Fajt, nevidí. V únoru oba společně uvedli, že by to mělo být do začátku června, tedy dříve, než chtěl Balvín. Ministr a designovaný ředitel prý spolu ještě v době do uvedení do funkce projednávali otázky příštího směřování galerie i Fajtovy představy, jak instituci řídit.

"Ke svému nástupu mohu říct, že to jistě nebude k 1. červenci, to je ten nejzazší možný termín, budeme se snažit, abych mohl nastoupit dřív," řekl v únoru Fajt. Později byl z ministerstva zmiňován termín konce června, počátkem června Herman na tiskové konferenci uvedl, že Fajt má stále ještě pedagogické závazky v zahraničí.

"Na situaci okolo uvedení do funkce se zatím nic nemění. Včas podáme médiím zprávu," sdělila mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová.

O tom, zda a kdy by měl Fajt nastoupit, ale nevědí ani zaměstnanci NG včetně ředitelů jednotlivých sbírek.

Stav ochromení

Do dubna loňského roku Národní galerii vedl Vladimír Rösel, jehož náhle odvolala tehdejší ministryně Hanáková, která podobnými kroky proslula. Od té doby vede galerii jako pověřený ředitel šéf Sbírky Starého umění Vít Vlnas.

Národní galerie má však v takovém stavu v některých oblastech jen omezené možnosti, nepokračuje třeba vypořádání církevních restitucí, kdy v případě některých movitých památek bylo o vydání rozhodnuto již před půl rokem, dohoda o vydání třeba Vyšebrodského oltáře či dvou Rubensových pláten však stále nebyla podepsána.

Dočasný stav ve vedení také instituci ztěžuje situaci při shánění peněz z jiných než státních zdrojů, jimiž galerie nutně musí státní dotaci, jež se rok od roku snižuje, doplňovat. Jaký bude rozpočet galerie na příští rok, zatím není zřejmé.

Při sestavování státního rozpočtu hrozilo, že kapitola kultury bude krácena o miliardu, tedy asi o deset procent svých letošních výdajů. Příspěvkové organizace byly upozorněny, že by o stejné procento mohly být zkráceny jejich mzdové prostředky. Herman je ubezpečuje, že o výši rozpočtu stále vyjednává a v pondělí uvedl, že "platy v oblasti kultury se snižovat nebudou".

 

Právě se děje

Další zprávy