Kuo Ťien pokryl Tchien-an-men syrovým masem. Je ve vězení

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 6. 2014 16:10
Malíř a sochař byl v Číně zatčen před pětadvacátým výročím protestů na náměstí Tchien-an-men. Krátce před tím vytvořil instalaci, v níž model místa krvavě potlačeného protestu pokryl syrovým masem.
Kuo Ťien.
Kuo Ťien. | Foto: Aktuálně.cz

Peking - Čína se chystá vyhostit australského umělce čínského původu, který svým dílem kritizoval krvavé potlačení demonstrací na náměstí Tchien-an-men čínskou vládou před 25 lety.

Kuo Ťien před výročím masakru vytvořil zmenšený model náměstí, který pokryl sto šedesáti kilogramy syrového masa.

Instalace představující náměstí Tchien-an-men byla v pátek v umělcově studiu zničena čínskou policií.
Instalace představující náměstí Tchien-an-men byla v pátek v umělcově studiu zničena čínskou policií. | Foto: Aktuálně.cz

Čínské úřady již informovaly australské ministerstvo zahraničí, že umělec byl v neděli 1. června zadržen kvůli problémům s vízem, které prý získal podvodně. Ve vězení zůstane patnáct dní a poté musí opustit Čínu. Stejně jako padesátka čínských disidentů byl Kuo zatčen jen několik dní před výročím potlačení protestů.

Čínská vláda tak zřejmě učinila, aby zabránila nepokojům 25 let po krvavém potlačení prodemokratických protestů, jehož připomínky jsou na pevninské Číně tabu. Načasování umělcovy deportace kvůli údajně zfalšovanému vízu označil William Nee, specialista lidskoprávní organizace Amnesty International na Čínu, za "neuvěřitelně podivné", umělec totiž v Číně působí již několik let.

Guo Jian.
Guo Jian. | Foto: Aktuálně.cz

Těsně před Kuovým zatčením zveřejnil deník Financial Times rozhovor, v němž umělec představil i své dílo upozorňující na masakr. Vytvořil miniaturní model náměstí Tchien-an-men se 160 kilogramy mletého vepřového masa, které odstranil, když se začalo kazit. Instalace představující náměstí byla v pátek v umělcově studiu zničena policií.

Kuo se osobně účastnil protestu, který byl v noci z 3. na 4. června 1989 brutálně rozehnán.

 

Právě se děje

Další zprávy