Nejočekávanější filmy podzimu 2023: Mašínové, Napoleon či vraždy indiánů

Kultura Kultura
25. 9. 2023 6:45
Po létě, kterému dominovaly filmy Barbie a Oppenheimer, kina čeká neobvyklý podzim. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců bylo odložené velkorozpočtové sci-fi Duna: Část druhá. A po zdržení cen Emmy nelze vyloučit, že se zpozdí také předávání Oscarů. Přesto na podzim bude na co chodit do biografů. Nejen časopisy Rolling Stone a Variety.com vydaly seznam nejočekávanějších filmů sezony.
Film Hranice vypráví o uprchlících na polsko-běloruské hranici.
Film Hranice vypráví o uprchlících na polsko-běloruské hranici. | Foto: Bioscop

Hranice

Režie: Agnieszka Hollandová, česká premiéra 19. října

Hranice se do filmografie polské režisérky Agnieszky Hollandové nejnověji zapsaly jako snímek, kvůli němuž si čtyřiasedmdesátiletá umělkyně musela najmout ochranku. Černobílé drama oceněné na benátském festivalu připomíná dramatické osudy uprchlíků z polsko-běloruské hranice v roce 2021. Na výrobě se podíleli Češi, kromě České televize titul koprodukovala společnost Marlene Film Production, stříhal jej Pavel Hrdlička a epizodní roli v něm ztvárnil Milan Šteindler.

Film vzbudil rozruch v Polsku krátce před tamními volbami. Ministr spravedlnosti jej přirovnal k nacistické propagandě, snímek zkritizovali také prezident Andrzej Duda a Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost. Podle něj umělecké dílo chystá půdu pro zničení plotu na polsko-běloruské hranici a přerozdělování migrantů v Evropské unii.

"Každý, kdo neodsoudí tento film, se ocitá na protipolské straně," prohlásil Kaczyński, jenž příznivce snímku označuje za podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho však Hollandová už déle než deset let kritizuje, stejně jako je kritická k současné polské vládě. "Ještě než ten film kdokoliv viděl, už na něj měl názor. Je to bezpráví a cenzura," reagovala režisérka.

Útoky vůči ní se v Polsku natolik vystupňovaly, že si čtyřiasedmdesátiletá režisérka nakonec musela najmout bodyguarda. Ten ji v době premiéry chránil 24 hodin denně, napsal list Gazeta Wyborzca. Polské ministerstvo vnitra oznámilo, že v polských klubových kinech diváci před snímkem Hranice uvidí vládní spot o pohraničnících.

 

Právě se děje

Další zprávy