Film Hranice kritizoval už i Kaczyński, režisérka Hollandová má ochranku

ČTK ČTK
22. 9. 2023 18:02
Film Hranice kritizoval už i Kaczyński, režisérka Hollandová má ochranku

Za "ostudný a odpudivý paskvil" označil nový film režisérky Agnieszky Hollandové předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost a místopředseda vlády Jaroslaw Kaczyński. Řekl to v pátek, kdy snímek nazvaný Hranice začala promítat tamní kina. Několik týdnů před polskými parlamentními volbami se nenávistné útoky proti režisérce natolik vystupňovaly, že si čtyřiasedmdesátiletá Hollandová musela najmout bodyguarda. Ten ji chrání 24 hodin denně, píše list Gazeta Wyborzca.

Film, jenž začátkem měsíce získal cenu poroty na prestižním benátském festivalu, připomíná dramatické osudy uprchlíků na polsko-běloruské hranici v roce 2021. Vznikl mimo jiné s podporou českého Státního fondu kinematografie a České televize. Podle Jaroslawa Kaczyńského jej však zaplatili hlavně ti, kdo stojí u základu hlavní síly polské opozice, tedy město Varšava a instituce Evropské komise.

Na speciálně svolané tiskové konferenci, kde novináři nesměli položit žádnou otázku, řekl, že snímek "v politické rovině" chystá půdu pro zničení plotu na polsko-běloruské hranici a pro přerozdělování migrantů v Evropské unii, případně že obranu polské hranice líčí "jako jeden velký zločin". Pro režisérku Hollandovou je podle něj příznačná "nenávist k vlastní zemi" a její "paskvil" uráží muže a ženy v uniformách. Příznivce filmu označuje Kaczyński za podporovatele plánů ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. "Každý, kdo neodsoudí tento film, se ocitá na protipolské straně," prohlásil.

Novinku už dříve ostře napadl polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro, který Hranice přirovnal k "nacistické propagandě". Prezident Andrzej Duda před novináři v New Yorku v souvislosti s filmem citoval heslo "Jen svině sedí v kině".

 

Právě se děje

Další zprávy