Nejočekávanější filmy podzimu 2023: Mašínové, Napoleon či vraždy indiánů

Kultura Kultura
25. 9. 2023 6:45
Po létě, kterému dominovaly filmy Barbie a Oppenheimer, kina čeká neobvyklý podzim. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců bylo odložené velkorozpočtové sci-fi Duna: Část druhá. A po zdržení cen Emmy nelze vyloučit, že se zpozdí také předávání Oscarů. Přesto na podzim bude na co chodit do biografů. Nejen časopisy Rolling Stone a Variety.com vydaly seznam nejočekávanějších filmů sezony.
Swann Arlaud coby Vincent a Sandra Hüller jako Sandra.
Swann Arlaud coby Vincent a Sandra Hüller jako Sandra. | Foto: Aerofilms

Anatomie pádu

Režie: Justine Triet, česká premiéra 19. října

Nejsledovanější festivalovou cenu Zlatou palmu ve francouzském Cannes letos získala režisérka Justine Triet za Anatomii pádu, která spojuje rodinné a soudní drama.

Úspěšná spisovatelka hraná Sandrou Hüller žije s manželem a jedenáctiletým nevidomým synem v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je manžel nalezen mrtev. Spáchal sebevraždu, zemřel nešťastnou náhodou, nebo mu někdo pomohl? Vyšetřování případu odkrývá nejen okolnosti smrti, ale také neshody, jimiž pár procházel.

"Anatomie pádu sice končí soudním verdiktem. Ale uspokojení z něj nepřichází, neboť se nepohybujeme na území detektivky, klíčové není rozuzlení případu, ale etické drama v pozadí," napsalo v recenzi filmu Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy