Nejočekávanější filmy podzimu 2023: Mašínové, Napoleon či vraždy indiánů

Kultura Kultura
25. 9. 2023 6:45
Po létě, kterému dominovaly filmy Barbie a Oppenheimer, kina čeká neobvyklý podzim. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců bylo odložené velkorozpočtové sci-fi Duna: Část druhá. A po zdržení cen Emmy nelze vyloučit, že se zpozdí také předávání Oscarů. Přesto na podzim bude na co chodit do biografů. Nejen časopisy Rolling Stone a Variety.com vydaly seznam nejočekávanějších filmů sezony.
Maïwenn jako Jeanne du Barry a Johnny Depp v roli Ludvíka XV.
Film Jeanne du Barry uvedou kina 5. října. | Video: Film Europe

Jeanne du Barry - Králova milenka

Režie: Maïwenn, česká premiéra 5. října

Americký herec Johnny Depp se poprvé od ostře sledovaného soudu s exmanželkou Amber Heardovou letos vrátil na festival ve francouzském Cannes, kde uvedl snímek Jeanne du Barry, nazvaný podle milenky krále Ludvíka XV. Toho hraje právě Depp. Film režisérky Maïwenn zahájil letošní ročník festivalu na Riviéře a sklidil tam sedmiminutový potlesk vestoje, přestože recenze už tak nadšené nebyly.

Jeanne du Barry se narodila jako nemanželská dcera chudé pařížské švadleny a vyrůstala v klášteře. Díky své inteligenci, půvabu i volnějším mravům vystoupala po společenském žebříčku. Z prodavačky, kurtizány a šéfky luxusního nevěstince se proměnila v poslední milenku Ludvíka XV.

Ve snímku mezi ní a francouzským králem vzniká vášnivý vztah. Ona se navzdory všem konvencím a mravům stěhuje do Versailles, kde však příjezd, oblékání a způsoby bývalé prostitutky vzbudí skandál.

Britský deník Guardian filmu udělil tři z pěti hvězdiček. Označil ho za zábavnou podívanou, přestože podle něj Depp vahou své osobnosti trochu zastiňuje hrdinku ztvárněnou samotnou režisérkou Maïwenn.

 

Právě se děje

Další zprávy