Nejočekávanější filmy podzimu 2023: Mašínové, Napoleon či vraždy indiánů

Kultura Kultura
25. 9. 2023 6:45
Po létě, kterému dominovaly filmy Barbie a Oppenheimer, kina čeká neobvyklý podzim. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců bylo odložené velkorozpočtové sci-fi Duna: Část druhá. A po zdržení cen Emmy nelze vyloučit, že se zpozdí také předávání Oscarů. Přesto na podzim bude na co chodit do biografů. Nejen časopisy Rolling Stone a Variety.com vydaly seznam nejočekávanějších filmů sezony.
Lily Gladstone a Leonardo DiCaprio ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce.
Lily Gladstone a Leonardo DiCaprio ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce. | Foto: Apple TV+

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Režie: Martin Scorsese, česká premiéra 19. října

Téměř tři a půl hodiny budou trvat Zabijáci rozkvetlého měsíce, nejnovější dílo slavného režiséra Martina Scorseseho s herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích.

Dobové drama je plné krve a chamtivosti, zároveň však obsahuje love story. Časopis Rolling Stone jej označuje za patrně nejočekávanější film sezony. Ukazuje, jak Američané systematicky odstavovali od moci původní obyvatele kontinentu, doplňuje agentura Reuters.

Film vypráví o sérii záhadných vražd, k nimž skutečně došlo ve 20. letech minulého století v americké Oklahomě na území kmene Osedžů. Ti patřili toho času k nejbohatším v zemi, neboť jim náhle začaly plynout obrovské příjmy z ropy těžené na jejich pozemcích. Vidina peněz vzbudila závist bělochů. Situaci dále zkomplikoval fakt, že kvůli rasistickým zákonům indiáni nesměli disponovat vlastním majetkem a ze zákona potřebovali mít takzvané opatrovníky, jimiž se stali právě běloši. Případ vyšetřovala FBI, čerstvě založená svým později nejdéle sloužícím ředitelem J. Edgarem Hooverem.

Po premiéře ve francouzském Cannes diváci film ocenili devítiminutovým potleskem vestoje. Britský deník Guardian mu udělil pět z pěti hvězdiček. Snímek za 200 milionů dolarů, v přepočtu téměř 4,4 miliardy korun, vyprodukovala společnost Apple původně pro svou videotéku Apple TV+. Nakonec ale souhlasila, že jej před online premiérou promítne v kinech. Do těch českých zamíří 19. října.

 

Právě se děje

Další zprávy