40 nejočekávanějších filmů roku 2024: Gladiátor 2, nový Pán prstenů či druhý Joker

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2024 18:12
Po roce poznamenaném stávkou scenáristů i herců vsadí Hollywood na jistotu. Nejen server Variety.com v těchto dnech zveřejnil seznam nejočekávanějších filmů roku 2024. Do kin přijdou pokračování sci-fi Duna, historického Gladiátora či komiksového Jokera, další příběhy ze světa Pána prstenů, Vetřelce a Šíleného Maxe nebo v případě českých biografů novinky režisérů Jiřího Mádla a Ivana Zachariáše.
Anthony Hopkins jako sir Nicholas Winton.
Anthony Hopkins jako sir Nicholas Winton. | Foto: See-Saw Films

Jeden život

Režie: James Hawes, česká premiéra 1. února

Britský makléř sir Nicholas Winton před začátkem druhé světové války zachránil 669 převážně židovských dětí z nacisty okupovaného Československa. V novém anglickém filmu, který česká kina začnou promítat 1. února, ho v různých fázích života ztvární dvěma Oscary oceněný šestaosmdesátiletý sir Anthony Hopkins a čtyřicetiletý Johnny Flynn, známý ze snímku Vykopávky.

Podle distribuční společnosti Vertical Entertainment se ve filmu hrdina ohlíží za svou minulostí. Helena Bonham Carter známá jako Bellatrix z Harryho Pottera hraje Wintonovu matku, která dětem pomáhala shánět nové domovy. Před kamerou stane též Jonathan Pryce, který už s Hopkinsem účinkoval v dramatu Dva papežové.

Film vychází z knihy Wintonovy dcery Barbary, kterou pod názvem Není-li to nemožné: Život sira Nicholase Wintona v českém překladu Tomáše Vrby vydalo nakladatelství Argo. Režie se ujal James Hawes, kromě televizních projektů podepsaný pod seriály Slow Horses nebo Ledová archa.

 

Právě se děje

Další zprávy