Špionský očistec. Gary Oldman v minisérii šéfuje kanceláři plné zkrachovalých agentů

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
21. 5. 2022 16:00
Jako sarkastická antibondovka vyznívá hvězdně obsazená britská špionážní minisérie Slow Horses (Pomalí koně) ve videotéce Apple TV+. Vypráví o frustrovaných břídilech ze zvláštního oddělení kontrarozvědky MI5, kam jsou za trest posíláni agenti, kteří ve službě selhali.

Jako předloha posloužila stejnojmenná kniha, jíž Angličan Mick Herron v roce 2010 zahájil jedenáctidílnou špionážní ságu Slough House. Všech šest epizod Slow Horses natočil jeho krajan, televizní režisér James Hawes. V minulosti se podílel na seriálech Pán času, Penny Dreadful nebo Černé zrcadlo.

Slough House je detašované místo, kam britská kontrarozvědka odstavuje agenty, kteří z různých důvodů upadli v nemilost. Po jedné zpackané cvičné akci je mezi "Pomalé koně" vyhoštěn i mladý a ctižádostivý špion River, jenž pozůstatky kdysi slibné kariéry nyní hledá doslova v odpadcích.

Stejně jako kolegové i on v tomto byrokratickém očistci čelí ponižujícím urážkám a poťouchlým posměškům jízlivého šéfa Jacksona Lamba. Ten práci se znuděnými agenty považuje za "totální dno své neuspokojivé kariéry". Avšak pouze do chvíle, než se jeho lidé připletou k únosu pákistánského studenta, jemuž pravicoví extremisté zvaní Synové Albionu chtějí po vzoru Islámského státu setnout hlavu v přímém přenosu.

Minisérie svěže pohlíží na tradiční špionážní žánr, který svět tajných služeb zobrazuje jako sofistikované hi-tech pracoviště plné špičkových profesionálů. Pomalí koně jsou pravý opak: degradovaní nýmandi na nejspodnější příčce v hierarchii MI5 se zabývají nesmyslným papírováním, při němž nemohou nic zkazit.

Podobně jako úředníci v jakékoli kanceláři se také dopouštějí řady chyb a přehmatů v profesním i osobním životě. Někteří spolu nešikovně zkoušejí flirtovat, jiní se setkávání po pracovní době zásadně vyhýbají.

Sídlí v zastrčené kanceláři, jejíž zkřížené vstupní plechové dveře nejdou otevřít normálně. Jackson Lamb označuje Slough House za "MI páté kolo u vozu" a po podřízených nechce nic víc, než aby měli perfektní docházku, neopouštěli oddělení a nic nedělali. Považuje je za totální nuly, před vedením však neopomíjí zdůraznit, že to jsou "jeho nuly".

Seriál Slow Horses je na Apple TV+ s českými titulky. | Video: Apple TV+

Ideálního představitele ústřední role tvůrci našli ve čtyřiašedesátiletém Garym Oldmanovi. Jeho zkrachovalý Lamb by mohl být umolousaným vzdáleným příbuzným agenta George Smileyho, kterého Angličan stoicky zosobnil před 11 lety ve špionážním thrilleru Jeden musí z kola ven podle románu Johna le Carrého.

Lamba hraje jako ztrhaného, životem unaveného chlapíka v děravých ponožkách a s umaštěnými vlasy, jehož životní rytmus se pohybuje od jedné kocoviny ke druhé. Oldman je v tom tak přesvědčivý, až má divák pocit, že šéf špionů musí páchnout na deset metrů. Navzdory masce losera je však stále schopen bystrého úsudku a ostražitě skrývá tajemství ze své minulosti.

Ačkoli Oldman představuje největší hvězdu, znamenitě ho doplňuje jednatřicetiletý Brit Jack Lowden coby schopný, přesto vyvržený agent River.

Lambův profesní protipól pak vystihla Kristin Scott Thomasová. Herečka známá ze Čtyř svateb a jednoho pohřbu nebo Anglického pacienta pojala zástupkyni ředitelky MI5 jako elegantní, ale bezostyšně intrikující ledovou sfingu, která rozehrává amorální mocenské hry. Případ únosu mladého muslima totiž prorůstá do nejvyšších pater MI5 i mezi vlivné politiky.

Přesvědčiví jsou i představitelé dalších Pomalých koní. Především ženy ztvárněné Saskií Reevesovou a Rosalind Eleazarovou skrývají značný potenciál. V průběhu šesti průměrně třičtvrtěhodinových epizod však zatím nedostaly prostor postavy plně rozvinout. Snad se tak stane v další šestidílné řadě, která již byla natočena podle druhého románu Herronovy série nazvaného Dead Lions (Mrtví lvi).

V chytře napsané a elegantně nasnímané minisérii, zbavené vší dobrodružné špionážní romantiky, nejpodstatnější není napínavá zápletka. I proto lze přehlédnout některé logické nesrovnalosti.

Vtip spočívá v tom, že příběh je zasazen do pracovního prostředí typického pro komediální seriály jako britský Kancl. Akorát že "office drama" se tentokrát odehrává ve světě tajných služeb.

Kristin Scott Thomasová v roli Diany a Gary Oldman jako Jackson.
Kristin Scott Thomasová v roli Diany a Gary Oldman jako Jackson. | Foto: Apple TV+

Ačkoli tvůrci se nevyhýbají ani explicitnímu násilí, udržují podvratně lehkovážný tón. Scenárista Will Smith - nejde o amerického herce téhož jména - místy rozehrává tak absurdní situace, jako by pod minisérií byli podepsáni spíše bratři Coenové.

Vzpomenout na ně dává například finále páté epizody. V ní se pákistánský student, vystupující jako stand-up komik, snaží urážkami rozesmát své prostoduché nacionalistické únosce, aby si zachránil život. Scéna má přitom nepředvídatelně brutální pointu.

Tvůrci dbají na to, aby dialogy neustále protkával suchý britský humor, což však neznamená, že zároveň nedokážou překvapovat nečekanými zvraty nebo natočit vzrušující akční scénu. Pozoruhodný devítiminutový prolog, kdy agenti MI5 na letišti za plného provozu hledají potenciálního teroristu, navozuje extrémně nervní atmosféru.

Nezaměnitelnou poznávací značkou seriálu se stala píseň Strange Game, kterou typicky přidrzle nazpíval Mick Jagger. Osmasedmdesátiletý frontman skupiny The Rolling Stones, fanoušek Herronových knih, ji přímo pro Slow Horses napsal s Danielem Pembertonem.

"Co jste to za špiona?" ptá se nechápavě jedna postava, když zjistí, že agent, který se jí snaží zachránit život, u sebe nemá ani mobil. Odpověď na otázku je snadná. Pomalí koně jsou možná jedni z nejmizernějších agentů, jací kdy stanuli před kamerou. Ale zároveň jedni z nejzábavnějších.

Minisérie

Slow Horses
Režie: James Hawes
Minisérie je k vidění na Apple TV+.

 

Právě se děje

Další zprávy