Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Argo

Další opus Alana Moora česky

Alan Moore a Kevin O´Neill: Nemo - Ledové srdce
(Přeložil Viktor Janiš)
Nakladatelství Argo 2018, 184 stran, 598 korun

Není mnoho scenáristů důležitějších pro dějiny komiksu než Alan Moore. Většina jeho zásadních děl už česky vyšla, včetně dvoudílné Ligy výjimečných, specifického exkurzu do světa nejslavnějších viktoriánských literárních hrdinů.

Nyní se na pultech objevilo také volné pokračování tohoto cyklu, v němž si Moore pohrává s literárními odkazy i popkulturní historií a slavné knižní hrdiny se svou typickou potměšilostí a jízlivostí staví do rolí, které v komiksu patří superhrdinům.

Trilogie Nemo: Ledové srdce vychází v českém vydání poprvé na světě v jediném svazku, odehrává se mezi lety 1925 a 1975 a čtenáře zavádí do antarktického mrazu i do Jižní Ameriky. A vypráví o dceři slavného Verneova kapitána Nema, která se v těchto dobrodružstvích dostává třeba do světů mistra hororové povídky H. P. Lovecrafta.

 

Právě se děje

Další zprávy