Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Crew

Poslední stránky kreslířské legendy

Alejandro Jodorowsky, José Ladrönn: Poslední Incal
(Přeložil Richard Podaný)
Nakladatelství Crew 2018, 224 stran, 589 korun

V edici Mistrovských děl evropského komiksu vyšel závěrečný příběh ze světa Incalu, který stvořili scenárista Alejandro Jodorowsky a kreslíř Jean Giraud známý pod přezdívkou Moebius. Letošek by se dal překřtít na Moebiův rok, neboť v češtině se objevila řada jeho zásadních děl, od mystického fantasy opusu Svět Edeny po soubor povídek Dlouhý zítřek a jiné příběhy.

Dílo Poslední Incal už dokončit nestihl a v českém vydání lze vidět první a jedinou kapitolu tohoto výpravného vesmírného dobrodružství pouze jako bonus. Jinak celý Poslední Incal nakreslil talentovaný José Ladrönn, který víc než důstojně navázal na "mistrův" charakteristický styl.

Příběh pokračuje v líčení osudů detektiva Johna Difoola, který opět nedobrovolně zachraňuje vesmír. Tak už to v monumentálním, akčním a přitom trochu parodickém sci-fi opusu z pera Alejandra Jodorowského chodí.

 

Právě se děje

Další zprávy