Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Crew

Poctivé evropské řemeslo

Sylvain Runberg a Serge Pellé: Orbital
(Přeložil Richard Podaný)
Nakladatelství Crew 2018, 112 stran, 249 korun

V ediční řadě Modrá krev nakladatelství Crew představuje vybrané tituly evropského komiksového mainstreamu a ukazuje, že zatímco americkému hlavnímu proudu vládnou superhrdinové, v Evropě vzniká celá řada kvalitních děl rozmanitých žánrů. Poslední svazek jménem Orbital je poctivé sci-fi francouzské provenience vyobrazující lidstvo, kterak po dlouhé válce vstupuje do intergalaktické civilizace.

Hned na prvních stránkách se objeví primátor Prahy 23. století, ale především se před čtenáři rozvíjí vesmír zabydlený roztodivnými tvory, jehož vyobrazení se výtvarně inspiruje u kanonických děl žánru - od Star Wars po Blade Runnera. Nechybí politika ani akce. Povedený příspěvek do žánru space opery.

 

Právě se děje

Další zprávy