Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Comics Centrum

Komiks pro milovníky opery

Richard Wagner, P. Craig Russell: Prsten Nibelungův
(Přeložila Alexandra Niklíčková)
Nakladatelství Comics Centrum 2018, 448 stran, 899 korun

Uznávaný kreslíř a scenárista P. Craig Russell v roce 2001 převedl cyklus oper Richarda Wagnera Prsten Nibelungův do podobně monumentální komiksové podoby o takřka pěti stech stranách.

Dílo tehdy při udílení komiksových "Oscarů", tedy cen Willa Eisnera, získalo sošku za nejlepší kresbu i nejlepší uzavřenou komiksovou sérii. Slavný epos o úkladech obrů proti samotným bohům a o jejich následných intrikách získal podobu moderní fantasy ságy, jejíž kvality i inspirativní způsob převedení opusu do komiksové formy vypíchnul třeba slavný spisovatel a autor komiksů Neil Gaiman.

 

Právě se děje

Další zprávy