Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Euromedia a Labyrint

Král Šumavy jako emotivní komiks

Vojtěch Mašek, Ondřej Kavalír: Návrat krále Šumavy
Nakladatelství Euromedia a Labyrint 2018, 160 stran, 299 korun

První díl komiksové trilogie podle románového bestselleru Návrat krále Šumavy od Davida Jana Žáka zachycuje šumavské pohraničí v době po druhé světové válce jako zemi nikoho. A také jako rajón tajných agentů, dobrodruhů, pašeráků a převaděčů.

Zkušený komiksový scenárista Vojtěch Mašek spolu s Ondřejem Kavalírem adaptovali román o osudech Josefa Hasila, který se z příslušníka bezpečnosti stal nejobávanějším nepřítelem policistů. Sugestivní černobílou výtvarnou podobu mu dal talentovaný kreslíř nastupující generace Karel Osoha, který střídá klaustrofobní pohledy hrdinů na svět lágrů či poválečných odsunů s ponorem do temného lůna šumavské divočiny.

Na sklonku roku tak vyšlo další dílo potvrzující rostoucí kondici původní tuzemské komiksové tvorby. Dílo se silou thrilleru, jehož pokračování nebudete moci dospat.

 

Právě se děje

Další zprávy