Co poslouchá půl miliardy lidí. V žebříčku Spotify jsou Harry Styles i český Calin

Kultura Kultura
1. 12. 2022 18:00
Introspektivní a zasněné As It Was od britského zpěváka Harryho Stylese se stalo celosvětově nejstreamovanější písní roku na Spotify. Provozovatelé služby, kterou používá 456 milionů lidí, to oznámili ve čtvrtek. As It Was zde zaznamenalo téměř 1,6 miliardy přehrání, spočítala britská BBC. V Česku se nejvíc dařilo brněnskému zpěvákovi Calinovi a kladenskému raperovi Viktoru Sheenovi.
Skladba Running Up That Hill od Kate Bush. | Video: EMI

10. Kate Bush: Running Up That Hill

Díky čtvrté řadě sci-fi hororového seriálu Stranger Things na Netflixu zažila letos comeback čtyřiašedesátiletá anglická zpěvačka Kate Bush. Její píseň Running Up That Hill z roku 1985 se v létě vrátila do hitparád a nakonec zaznamenala i na Spotify dost přehrání, aby teď uzavřela desítku nejhranějších songů roku.

Running Up That Hill stojí na kombinaci hlasu, syntezátoru a automatických bicích. "Je to velmi netradiční píseň o vztahu mezi mužem a ženou: zpěvačka si tady přeje vyměnit si vzájemně těla, zažít zkušenost toho druhého, muž ženy a žena muže, abychom ho ve chvílích neshod a nedorozumění dokázali lépe pochopit," napsalo o písni Aktuálně.cz.

Tvůrci seriálu song použili v emotivní scéně, kde se hrdinové snaží zachránit svou kamarádku Max před monstrem zvaným Vecna. Do sluchátek jí pustí právě její oblíbenou skladbu od Kate Bush. "Můžeme to číst jako snahu empatických blízkých odvrátit sebevraždu dívky, která se v nespravedlivém světě potýká s depresemi," interpretovalo to Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy