Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.

Andy Irvine & Paul Brady

17. října, Divadlo Archa

Na vyzvání Strun podzimu vůbec poprvé mimo domovský ostrov vyjede čtyřčlenná irská kapela Andyho Irvinea a Paula Bradyho. Dle pořadatelů představí irský folk v nejryzejší podobě.

Irvine a Brady v polovině 70. let opustili proslulou irskou sestavu hrající lidovou hudbu Planxty a společně roku 1977 na vlivné značce Mulligan Records vydali album.

"Ta deska se stala milníkem na irské lidové scéně, kterou Irvine a Brady se svými někdejšími spoluhráči z Planxty do velké mír definovali. Jedná se o album, jenž výrazně přispělo k renesanci tradiční hudby v Irsku a Británii," líčí člen dramaturgické rady festivalu, jinak skladatel a hudebník Petr Ostrouchov.

Andy Irvine a Paul Brady se znovu dali dohromady vloni u příležitosti 40. výročí vzniku své nahrávky a absolvovali několik koncertů. "Aby jejich letošní cesta do Prahy měla větší ekonomický smysl, přidají k pražskému koncertu další termíny v Irsku a Británii," doplňuje Ostrouchov.

 

Právě se děje

Další zprávy