Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.
Záznam z vystoupení Terryho a Gyana Rileyho pochází z roku 2010 z Kalifornie. | Video: Nevada County Arts

Gyan & Terry Riley

10. října, Koncertní sál Pražské konzervatoře

Hned druhý festivalový den se skladatel Terry Riley představí jako klavírista v intimním duu se svým jedenačtyřicetiletým synem Gyanem Rileym. Ten je znám jako kytarista, jenž zúročuje vlivy tradiční indické hudby, flamenka, brazilských i západoafrických rytmů.

Gyan Riley natáčel pro značku Tzadik Records saxofonisty Johna Zorna, vystupoval s indickým hráčem na tabla Zakirem Hussainem. Dlouhodobě také spolupracuje s českou zpěvačkou Ivou Bittovou - s ní a ještě s hráčem na dechové nástroje Evanem Ziporynem provozují trio Eviyan, které před pěti lety vydalo album.

Gyan Riley a Terry Riley vystoupí v koncertním sále Pražské konzervatoře. "Je tam perfektní zvuk, proto doufáme, že se podaří vytvořit správnou atmosféru. Zároveň půjde o první koncert Strun podzimu na tomto místě," doplňuje programový ředitel Vilém Spilka.

 

Právě se děje

Další zprávy