Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Olověná vzducholoď vzlétá

Krátce po rozpadu Band of Joy roku 1968 se Plant a bubeník Bonham seznámili s kytaristou Jimmym Pagem, který právě hledal zpěváka.

O čtyři roky starší Page se už v 60. letech vypracoval ve vyhledávaného londýnského studiového muzikanta a od roku 1966 účinkoval v proslulé superskupině Yardbirds. Po odchodu kytaristy Jeffa Becka ale Page začal shánět nové muzikanty a nakonec skončil se sestavou, v níž kromě Planta a Bonhama působil ještě baskytarista a klávesista John Paul Jones.

Název New Yardbirds, pod nímž vystupovali ještě na turné po Skandinávii, brzy vyměnili za údernější Led Zeppelin. Dle legendy si vzpomněli na výrok bubeníka The Who Keitha Moona, který jim prorokoval, že "půjdete k zemi jako vzducholoď z olova", v angličtině tedy "lead zeppelin". Na Led Zeppelin si kapela název zkrátila prý z obav, že by jej Američané vyslovovali různě.

 

Právě se děje

Další zprávy