Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Band of Joy

Ještě dospívající Plant krátce zkusil dráhu účetního, pracoval na stavbě dálnic nebo v obchodu Woolworth's. Prošel kapelami Black Snake Moan, Crawling King Snakes nebo Band of Joy, kterou dvakrát opustil.

Podstatná byla až její třetí podoba s bubeníkem Johnem Bonhamem v letech 1967 až 1968. Kapela tehdy natočila několik demonahrávek, ale nakonec se v květnu 1968 rozpadla, když nedostala smlouvu na celou desku.

Právě v Band of Joy ale Plant s Bonhamem poprvé zkusili zkombinovat psychedelický rock, folk-rock a blues. "Snažil jsem se vzít kus toho nejlepšího od všeho, co jsem kdy slyšel, a spojit to," vzpomínal Plant.

Band of Joy byla kapela, "která nakonec nikdy ničeho nedosáhla, ale už jsme měli ambice," líčil Plant roku 2010. Tehdy starou značku Band of Joy nakrátko oživil a se zpěvačkou Patty Griffinovou či country kytaristou Buddym Millerem pod tímto názvem natočili jedno album.

 

Právě se děje

Další zprávy