Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Led Zeppelin I

Roku 1969 vydali slavné debutové album, pro Pageovy mohutné kytarové riffy a Plantův hlas dodnes považované za základní kamen žánrů hard rock či heavy metal.

"Až nadzemsky působilo spojení kytary a hlasu: jako kdyby Jimmy Page na kytaru zpíval a Robert Plant kvílel, jako když doluje zvuky ze strun: dokonalé souznění. Z Led Zeppelin se přes noc stala senzace," napsal o desce po letech hudební novinář Vojtěch Lindaur.

Album, vydané s černobílým obrázkem hořící vzducholodi Hindenburg na obalu, muzikanti údajně natočili během 36 hodin. Z vystoupení po Skandinávii už prý byli natolik sehraní, že víc nepotřebovali.

Z prvního alba Led Zeppelin pocházejí skladby jako Dazed and Confused nebo Babe I'm Gonna Leave You, coververze kompozice proslulé v podání písničkářky Joan Baezové. Přestože třeba v USA první deska Led Zeppelin vzbudila negativní ohlasy v tisku, dařilo se jí komerčně. Do dvou měsíců od vydání byla v top 10 žebříčku časopisu Billboard.

Především pak album ve světovém povědomí etablovalo Roberta Planta jako mimořádného zpěváka, o jehož mohutném tenorovém hlasu začaly kolovat legendy - třeba že když natáčel, technici museli na stěny dávat závěsy, aby se neoklepala omítka a neřinčely okenní tabulky.

"V konečném provedení je vždy svůj bez jakýchkoli výrazových nebo technických problémů. Stoupá plným hlasem do operních tenorových výšek, ovšem pokaždé jinak a nikdy ne s úplně otevřeným hrdlem. Rve melodii na cucky, vzdáleně podoben slavnému Šaljapinovi," napsal o Plantovi před lety hudební kritik Jiří Černý.

 

Právě se děje

Další zprávy