Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Led Zeppelin roztahují křídla

Ještě větší komerční úspěch zaznamenali v říjnu 1969 s druhou deskou nazvanou Led Zeppelin II, která obsahovala skladby Whole Lotta Love, What Is and What Should Never Be nebo The Lemon Song.

"Tohle byla nahrávka, která měla rozhodnout, jestli máme sílu vytrvat a nějak pozitivně působit," vzpomíná Plant na album, které stále čerpalo z blues, rozvíjelo jej ale víc k hard-rocku. Na mnoho posluchačů udělaly značný dojem výkon a nápady kytaristy Jimmyho Page, zde poprvé hrajícího na model Gibson Les Paul z roku 1959.

Robert Plant po letech tvrdil, že ještě při natáčení debutu Led Zeppelin si nebyl jist, zda v sestavě zůstane - teprve při vzniku druhé desky se prý pěvecky začal cítit pohodlněji. Právě pro druhé album Led Zeppelin také poprvé napsal písňový text.

V této době kapela začala vyprodávat kluby a prvně hrát ve větších sálech. Mezi sběrateli dodnes kolují pirátské nahrávky koncertů, jež někdy čítaly až čtyři hodiny a byly až jazzově bohaté na improvizace.

Led Zeppelin během několika málo plodných let natočili desítky písní, z nichž se staly základní kameny moderního rocku.

 

Právě se děje

Další zprávy