Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Stairway to Heaven

Roku 1970 následovala deska Led Zeppelin III s přesahy do akustického folku nebo keltské hudby. Z tohoto alba pochází třeba Immigrant Song nebo upravená verze tradiční písně Gallows Pole.

Životopisci Led Zeppelin podotýkají, že právě okolo vzniku třetího alba se Plant s Pagem nejvíce sblížili - a velká část přátelství se točila okolo hudby pocházející z delty americké řeky Mississippi, tedy předválečného blues.

Největší komerční úspěch sestava zaznamenala v listopadu 1971 s deskou Led Zeppelin IV, které se dodnes prodalo přes 37 milionů kopií.

První strana LP začínala skladbou Black Dog, která dodnes nechybí v Plantově repertoáru, a končila Stairway to Heaven - jednou z nejznámějších a nejmelodičtějších rockových písní všech dob.

V této době už Led Zeppelin začali cestovat soukromým letadlem a pronajímat si celá patra hotelů. Právě z první poloviny 70. let také pochází řada divokých historek o tom, jak se kytarista Page po hotelu projížděl na motorce a jindy cestoval s kufrem plným bičů, případně kterak členové sestavy demolovali pokoje nebo se rvali s novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy