Jackson po smrti stanovil další rekord v showbyznysu

Kultura Kultura
16. 3. 2010 17:53
Smlouva Sony s dědici má hodnotu 250 milionů dolarů
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Los Angeles  - Devět měsíců  po své smrti dosáhl Michael Jackson dalšího rekordu. Správci jeho dědictví uzavřeli se společností Sony kontrakt za postoupení autorských práv do roku 2017, jehož hodnota se odhaduje na 250 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Na webu je neznámý duet Jacksona s Kravitzem
Smrt jako reklama. Jackson zachránil prodeje
This Is It je Nastavovaná pocta Jacksonovi
Jackson míří za titulem Král plátna
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

Smlouvu na sedm let označila společnost i Jacksonova rodina za nejlukrativnější nahrávací dohodu v hudební branži.  Jacksonovým dědicům podle odhadů zaručí z podílu na ziscích ještě dalších minimálně 200 milionů dolarů.

Nezveřejněné nahrávky

Podle dokumentu bude v příštích sedmi letech vydáno deset alb, na nichž bude výběr již dříve vydaných skladeb, ale i jejich alternativní studiové verze - a hlavně to, o čem se spekuluje už od smrti někdejšího krále popu, tedy nové, dosud nezveřejněné písně.

Jeden ze správců Jacksonova majetku John Branca řekl, že už Sony předali přes šedesát nevydaných  nahrávek, ze kterých si nyní firma vybírá. A jeho kolega John McClain se prý probírá dalšími materiály.
První album s dosud nevydanými skladbami už má vyjít v listopadu. Má obsahovat desítku titulů ze začátků kariéry i jedny z posledních studiových pokusů.

 "Za svého života uzavíral Michael kontrakty na úrovni běžného standardu v branži," komentuje hodnotu smlouvy správce Branca. "Vezmeme-li v úvahu všechna kritéria, dokazuje dohoda se Sony Music, že síla Michaelovy hudby přetrvává a předčila předchozí měřítka v hudebním průmyslu."

Například Madonna dostala za smlouvu na desky, koncerty i merchandasing od promotérské společnosti Live Nation sumu 120 milionů dolarů;  v případě rappera Jay-Z to bylo 150 milionů.

Součástí chystaných Jacksonových projektů bude i videohra, DVD kompilace videí a nová edice pátého studiového alba Off the Wall, které poprvé vyšlo v roce 1979. Nyní bude obsahovat i dosud nevydané věci. Sám Jackson před svou smrtí chtěl album znovu vydat.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Může ale vzniknout i muzikál, divadlo nebo projekt na multimediální platformě, která dnes ještě ani neexistuje, dodává Rob Stringer, šéf labelu Columbia Epic, který patří pod Sony.

Tohle bude ono

Úplně prvním projektem zařazeným do kontraktu je i dvojalbum k filmu This Is It, který nabízí pohled do zákulisí i na jeviště Jacksonovy show. Přípravy se odehrávaly v londýnské O2 Areně, kde chtěl zpěvák v červenci 2009 zahájit svůj comeback sérií koncertů. Návrat ale zmařila jeho nenadálá smrt loni v červnu.

Správci dědictví brzy na to prodali distribuční práva a záznamy ze zkoušek za 60  milionů dolarů společnosti Sony Pictures. Snímek, který měl premiéru loni v říjnu, vydělal ve světě 252 milionů dolarů, což je nejvyšší výnos z koncertního filmu.

Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda.
Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda. | Foto: Reuters

Společnost The Walt Disney začala loni dokonce v zábavním parku Disneyland v Anaheimu znovu promítat sedmnáctiminutový Jacksonův film Captain EO.

Podle odhadů do červnu 2010, tedy za rok od zpěvákovy smrti, přibude do Jacksonova dědictví za prodej desek, merchandisingu a lístků na film This is It 250 milionů dolarů.

Sony prodala od Jacksonovy smrti ve světě na 31 milionů alb, toho dvě třetiny ve Spojených státech. A podle nově uzavřené smlouvy evidentně sází na to, že magnetismus vybuzený zpěvákovou smrtí nezanikne a že se Jackson po Presleym nebo hnedrixovi zařadí mezi nežijící celebrity, které generují pravidelné příjmy.

Ve výročním říjnovém žebříčku mrtvých celebrit, který sestavuje magazín Forbes, patřilo zpěvákovi třetí místo s 90 miliony dolarů.  Na tuto sumu mu ovšem stačily tři měsíce, protože do jeho červnové smrti byly prodeje spojené s jeho jménem neporovnatelně nižší.

Kdo bude souzen

Foto: Pavel Kroulík

Jedním z nejchytřejších Jacksonových podnikatelských kroků byla v roce 1985 - tedy v době, kdy byl na vrcholu slávy - koupě ATV Music za 47,5 milionu dolarů. Získal s ní i práva na některé písně Beatles a sólové nahrávky Johna Lennona a Paula McCartneyho. Smlouva umožňovala Jacksonovi nákladný životní styl, ale část práv musel odprodat už na začátku milénia poté, co mu začaly finanční problémy přerůstat přes hlavu.

Zpěvák, jehož život byl zejména v posledních letech kariéry provázen spíš skandály, po sobě nakonec zanechal dluhy ve výši 400 milionů dolarů;  část zisků tak půjde na jejich umoření.

Dědici majetku, který zahrnuje i proslulý ranč Neverland, se mají stát zpěvákova devětasedmdesátiletá matka Kathryn a děti Prince Michael (12), Paris (11) a Prince Michael II (7). Řízení ale ještě není ukončeno.

Stále ještě nebyly zcela vyjasněny ani okolnosti zpěvákovy smrti, resp. to, zda za ni bude někdo odsouzen.  Jeho lékař Conrad Murray zatím čelí obvinění z neúmyslného zabití za to, že údajně podal Jacksonovi smrtící kombinaci sedativ. U soudu v Los Angeles bude vypovídat opět 2. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy