Příbuzní pohřbili Jacksona. Bez kamer a fotografů

Kultura Kultura, Red Kul
4. 9. 2009 8:47
Zpěvák je pochován v kryptě na hřbitově Forest Lawn
Kolona limuzín přijíždí ke hřbitovu Forest Lawn.
Kolona limuzín přijíždí ke hřbitovu Forest Lawn. | Foto: Reuters

Los Angeles - Bez přítomnosti novinářů, fotografů i fanoušků se dnes v Glendale nedaleko centra Los Angeles odehrál soukromý pohřeb Michaela Jacksona.

Měl začít při západu slunce, ale kolona asi třiceti limuzín se smutečními hosty dorazila až po setmění. Obřadu se zúčastnila také bývalá Jacksonova manželka a dcera Elvise Presleyho Marie Lisa Presleyová. Přijela i zpěvákova blízká přítelkyně, herečka Elizabeth Taylorová.

Tělo bylo uloženo v bronzové, pozlacené rakvi vyložené modrým sametem. Zpěvákovy děti prý daly otci do rakve dopisy na rozloučenou. Na soukromý chrakter akce dohlížel vrtulník a polcisité, kteří vyzvali fanoušky, aby se na hřbitov ani nepokoušeli dostat.

Zpěvák zemřel 25. června na selhání srdce po předávkování anestetikem propofol. Jeho život po životě ale nekončí ani tímto pohřbem, naopak nabírá čím dál větší intenzitu. Počínaje trochu podezřelým oslavným koncertem a konče vyšetřováním smrti.

Koroner potvrdil, že zpěvák měl v krvi koktejl celkem šesti látek. Propofol používaný jako součást celkové anestézie mu údajně podal osobní lékař Conrad Murray, a policie proto smrt vyšetřuje jako zabití. V této souvislosti byl pozměněn úmrtní list, ve kterém se nově píše, že Jacksonovu smrt způsobila "injekce cizí osobou".

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Datum Jacksonova pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí. V dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Ale co dál
Jackson se stal konkurentem extchána Elvise
Loučení: Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Kdo byl Jackson? Muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu


Jackson je  pochován na hřbitově Forest Lawn v Glendale - v mauzoleu vyzdobeném kopií Poslední večeře od Leonarda da Vinciho nebo Michelangelova Mojžíše, kde leží herci Clark Gable, Humphrey Bogart a Jean Harlowová, jazzman Nat King Cole či Walt Disney.

Tucet pohřebních míst

Forest Lawn je podle Rona Hasta, redaktora časopisu Funeral Monitor, dobrá volba. Lidé pracující v jeho správě jsou podle něho odborníky na zajišťování bezpečnosti celebrit a "jeho pracovníci by měli zajistit umělcův obřad s elegancí a dobrým vkusem".

Foto: Reuters

Fanoušci se s Jacksonem rozloučili 7. července v losangeleské aréně Staples Center. Na veřejném obřadu, na který získalo lístky 11 000 vylosovaných a desítky milionů lidí ho sledovaly v televizi, vystoupila Mariah Carey nebo Lionel Richie, ale svět rozplakala hlavně Jacksonova dcera Paris.

Emotivní průběh a mediální ohlas celé "show" - do níž se ještě otiskla zjitřená atmosféra těsně po zpěvákově smrti - lidem zůstaly doposud v paměti; a informace, že Jackson ještě není pohřben, je tak pro mnohé překvapením.

Jacksonův privátní pohřeb byl původně naplánován už na 29. srpna, den jeho nedožitých jednapadesátých narozenin. Rodina ale termín dvakrát odložila, aby "dala do pořádku důležité záležitosti".

Foto: Reuters

V den narozenin se měl původně konat i rozlučkový koncert ve Vídni, který organizuje zpěvákův bratr Jermaine a agentura World Awards Media. "Královské sbohem králi popu" na pódiu ve tvaru koruny se ale nakonec koná u zámku Schönbrunn až 26. září.

Pořadatelé tvrdí, že prodali už přes polovinu vstupenek. Kolik lístků bude celkem k dispozici, ale neupřesnili. Mluví jen o desítkách tisíc.

Umělecký i kreativní koncept

Stejný odér rakouského teleshoppingu se zatím vznáší i nad účinkujícími. Majitelé lístků nicméně pořád netuší, jestli uvidí monstrkoncert nebo draze placenou estrádu. Pořadatelé stále nepotvrdili žádná jména, o kterých mluví média - Madonna, U2, Whitney Houston.

Jermaine a pořádající agentura hodlají nově přiblížit "umělecký i kreativní koncept a jména některých vystupujících" 8. září na vídeňské radnici. Další tiskové konference prý plánují v Berlíně, Londýně i Římě.

Pevnější obrysy má zatím snímek, který přijde do kin měsíc po plánovaném koncertu. Společně ho vyrábějí firma AEG a studio Columbia. Základem jsou záznamy zkoušek na londýnskou show, které vznikly těsně před zpěvákovou smrtí.

Série představení, kterou AEG organizovala, měla být Jacksonovou rozlučkou i velkým návratem a podle ambiciózních plánů mělo po ní přijít i světové turné. Podle aktuálních informací bude premiéra 28. října.

To už budou v obchodech upomínkové předměty, které soud odklepl současně s pojízdným cirkusem Jacksonových memorabilií.

 

Právě se děje

Další zprávy