Jacksonovy desky pořád vedou žebříčky. Ale co dál

Kultura Kultura, Red Kul
22. 7. 2009 14:50
Ze záznamů zkoušek na Londýn má vzniknout film
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

New York - Zatímco média ještě žijí ze spekulací, jestli Michaela Jacksona někdo nezabil, jestli ho sexuálně zneužíval otec a proč chtěl točit film o opuštěných dětech, vydavatelské firmy horečnatě řeší klasickou otázku: Jak dál zpeněžit Jacksonův smrtí znovuobnovený kult.

Na chvíli mají vystaráno, zafungovala nostalgie a žebříčky okupují desky, které nahrál ještě s Jackson 5, zpěvákova řadová alba i hitové výběry.

V americkém žebříčku Billboard Top Pop Catalog Albums, kde se umisťují starší alba, patří Jacksonovi všech deset příček, v britské albové hitparádě vede kompilace The Essentials a celkem jsou v první desítce čtyři zpěvákovy desky - stejně jako v Česku; tady je ovšem Jackson nejvýš čtvrtý za Landou, Matuškou a Gottem.

Zpěvák Michael Jackson s manželkou
Zpěvák Michael Jackson s manželkou | Foto: Reuters

Otázka ale zní, co dál. Na desku s nevydanou hudbou to zřejmě v nejbližší době nevypadá, přestože prý nahrávky existují a "není jich málo".

Chceme být ohleduplní - a výděleční

Podle firmy Epic, kde Jackson vydával, existuje řada songů, na kterých Jackson spolupracoval s hvězdami r'n'b, jako jsou Ne-Yo, Akon či producent a zpěvák will.i.am z Black Eyed Peas. Ten dokonce ohlásil, že s Jacksonem nahrál celé taneční album. Spekuluje se také o "tajném archivu" stovky písní, které napsal pro své děti.

Šéfka Epicu Amanda Ghostová nicméně tvrdí, že pokud něco vyjde, musí jít o nahrávky, které nepoškodí Jacksonův odkaz. Její patetická slova "chceme být ohleduplní k jeho památce a ne na ní vydělávat" lze ovšem interpretovat i tak, že Jacksonovy pokusy o návrat, který spojoval právě s r'n'b, nejsou nijak výjimečné, a mohly by skutečně poškodit zpěvákovu image -  a tím prodej jeho klasických alb.

Zatím je jisté, že se brzy chystají remasterované a upravené nahrávky z Jacksonova mládí, kdy nahrával se sourozenci i sám pro soulovou firmu Motown. Pro mnoho fanoušků budou tyto čisté emotivní písničky překvapením, navíc může zafungovat i Jacksonova dětská tvář i současná obliba retro hudby.

Jako velmi konkrétní projekt se jeví i film, který má vzniknout z 80 hodin materiálu, jenž byl natočen při zkouškách na Jacksonovu londýnskou koncertní sérii. Padesátka vystoupení nazvaná This Is It, na kterou zpěvák tvrdě trénoval, měla být jeho rozlučkou i velkým návratem a mělo po ní podle plánů přijít i světové turné.  To vše mělo navíc pomoci zamáznout rostoucí dluhy.

Firma AEG, která londýnskou show organizovala a patří jí i losangeleský stadion, kde se konala rozlučka s Jacksonem, vyjednává hned s několika studii včetně Paramountu, Universalu a 20th Century Fox.

Film se Sony?

Nejblíže k úspěchu má ale podle agentur studio Sony Pictures, které za materiál nabídlo 50 milionů dolarů. Navíc je ve výhodě oproti konkurentům, protože hudební divize jeho mateřské společností vlastní práva na Jacksonovu tvorbu.

Film, jehož součástí mají být i nové klipy, by při ideálním načasování mohl přijít do kin už před Vánoci. Vítězné studio bude snímek produkovat napůl s AEG, pro kterou to bude znamenat zhojení dluhů z londýnských příprav.

Skupina The Jackson 5
Skupina The Jackson 5 | Foto: wikipedia

Zatím není známo, zda bude prostříhán se staršími záběry nebo videi, ale při dobré produkční práci a kampani mu odborníci každopádně předpovídají velmi širokou cílovou skupinu.

Režisérem snímku má být Kenny Ortega. Choreograf, který stojí za teenagerským hitem Muzikál ze střední, by měl režírovat i show, kterou nyní sama AEG nabízí americkým televizím jako blíže nespecifikované představení založené "na Jacksonově hudbě a tanci".

Spekuluje se také o tribute albu,  kde by Jacksonovy songy zpívali jiní interpreti - podobně jako na bonusovém disku, který vyšel s remastrovaným albem Thriller k 25. výročí desky.

Po tchánově boku

Ale největším trumfem by pak bylo, kdyby se podařilo Jacksona dostat do pozice jeho tchána Elvise Presleyho, který dlouhodobě vede žebříček celebrit vydělávajících po smrti. Loni si tak kupříkladu přišli jeho dědicové na 52 milionů dolarů - diky deskám i merchandisingu.

Michaelova pozice krále popu této možnosti dobře nahrává. Nejenže jako Elvis ovlivnil celou generaci a definoval jednu podstatnou dekádu, společně se svými posluchači také vyrostl, aniž jeho image poškodilo stáří.

Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters
Čtěte také:
Jackson se stal konkurentem extchána Elvise
Loučení: Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Kdo byl Jackson? Muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

K tomu byla jeho hudba a image vždy založena na komerčním úspěchu, produkční dokonalosti, profesionalitě a cestě ke slávě  - na rozdíl od vyhraněných "kontrakulturních" person, jako jsou Hendrix, Marley, Lennon nebo Cobain. Z Jacksonova  ranče Neverland by se navíc mohlo stát podobné poutní místo jako Graceland.

Zpěvákovo jmění se má rozdělit mezi jeho matku, jeho tři děti a mezi několik charitativních organizací. Katherine Jacksonová ale zatím marně usiluje o kontrolu nad hlavní částí finančního majetku. Nyní jsou správci Jacksonův advokát a jeden přítel. Ti také zatím spolurozhodují o tom, na které posmrtné projekty kývnou, aby se co nejvíc umořil dluh.

 

Projděte si články o Michaelu Jacksonovi na Aktuálně.cz
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze | Foto: Reuters
Původní zpráva o smrti:
Král je mrtev, Michael Jackson podlehl zástavě srdce
...Jackson byl po akutní srdeční příhodě naléhavě převezen na kliniku UCLA v kalifornském Los Angeles a zde byl po několika pokusech o oživení prohlášen za mrtvého...
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Jacksonův odkaz:
Zemřel král popu i ikona černého amerického snu

...Pro černochy ve Spojených státech byl symbolem amerického snu v černé podobě, mužem, který zřejmě jako nikdo jiný pomohl jejich etniku pevně zakotvit na mainstreamové kulturní mapě. Pozdější experimenty s barvou kůže na tom už nemohly nic změnit...
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Profil:
Kdo byl Michael Jackson? Muž, který popřel Kunderu
...Michael Jackson zemřel a světem prudce rezonují emoce. Co zůstane po člověku, jehož náhlá (ale ne až tak překvapivá) smrt nenechá drtivou většinu lidí lhostejných?...
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze | Foto: Reuters
Ohlasy:
Jacksonova smrt zpomalila internet. LA je městem smutku
...Internetový vyhledávač Google zpravodajskému serveru BBC News potvrdil, že se dokonce na chvíli zpomalil internet, jak se všichni snažili dozvědět, jaký je zpěvákův stav...
Foto: Epic Records
Jackson a hudba:
Michael Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

...Kariéra krále popu je neoddělitelně spjatá s MTV, kterou ukradl jako lesklou hračku z rukou spořádaných bílých teenagerů a učinil z ní platformu pro novou emancipovanou černošskou hudbu, jakou je r'n'b. Z ní se dvacet let nato stal mainstream, oficiální pop...
Foto: Epic Records
Jackson a televize:
Hollywoodský sen si Michael Jackson splnil vrchovatě

...Velká část jeho popularity plynula z videoklipové prezentace. Jeho videoklipy byly vlastně již malé filmy a pro hudební stanici MTV se zdály často až příliš dlouhé. Vrcholem se stal středometrážní film Ghosts (1997), který trval 38 minut...
Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters
Něco navíc:
Poslední video: Jackson byl na koncerty skvěle připraven

...Smrt dostihla Michaela Jacksona během finálních příprav na This Is It Tour. "Byl jsem tou zprávou šokován. Podle toho, co jsem viděl ještě na úterních zkouškách, byl plný energie a života," uvedl fotograf Kevin Mazur...
Foto: Epic Records
Něco navíc:
Michael Jackson v Praze. Připomeňte si jeho koncert
...Michael Jackson v Praze vystoupil pouze jedinkrát - 7. září 1996 v rámci turné k bilančnímu albu HIStory...
Foto: Reuters
Obrazem:
Život a smrt Michaela Jacksona ve fotografiích
Foto: Reuters
Test:
Každý žil s Michaelem Jacksonem. Jak jsme ho znali?
 

Právě se děje

Další zprávy