Jackson 30. října naposled zatančí. V dokonalé kvalitě

Kultura Kultura, Red Kul
14. 8. 2009 12:40
V září se má ve Vídni odehrát rozlučkový megakoncert
Rozloučení s Michaelem Jacksonem - Hongkong
Rozloučení s Michaelem Jacksonem - Hongkong | Foto: Reuters

Los Angeles - Nakonec se zřejmě Michaelu Jacksonovi plánovaný návrat povede, i když u toho nebude.

První patra světových žebříčků si už od jeho červnové smrti zabrala zpěvákova alba - jen v USA se letos staré hitové desky Number Ones prodalo 1,3 milionu kusů, a je tak druhým nejúspěšnějším titulem roku 2009. Obnovený jacksonovský kult by měl podpořit a prodloužit zářijový koncert ve Vídni a hlavně vzpomínkový film, který přijde do kin už 30. října, než "stopa vychladne". Vyloučena pořád není ani "nikdy nevydaná" hudba.

Premiéra 30. října

Soudce dohlížející na zpěvákovu poslední vůli v Los Angeles už tento týden posvětil smlouvu mezi firmou AEG a studiem Columbia o společné přípravě snímku o Michaelu Jacksonovi. Jeho základem budou záznamy zkoušek na londýnskou show, které vznikly těsně přes zpěvákovou smrtí.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Ale co dál
Jackson se stal konkurentem extchána Elvise
Loučení: Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Kdo byl Jackson? Muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

Série představení, kterou AEG organizovala, měla být Jacksonovou rozlučkou i velkým návratem a podle ambiciózních plánů mělo po ní přijít i světové turné. To vše mělo navíc pomoci zaplatit rostoucí dluhy.

AEG, jíž patří jí i losangeleský stadion, kde se konala rozlučka s Jacksonem, vyjednávala s několika studii včetně Paramountu, Universalu a 20th Century Fox. Ale nejblíže měla k dohodě právě Columbia: patří totiž pod Sony Pictures a hudební divize její mateřské společnosti vlastní práva na Jacksonovu hudební tvorbu.

Padesátka londýnských vystoupení nazvaná This Is It měla začít v červenci a zpěvák na ni tvrdě trénoval. Podle jedněch byl tak ve velmi dobré formě, což mají dokazovat i záznamy. Některá média naopak spekulují, že kvůli tréninku na vystoupení bral i spoustu léků, jejichž kombinace mu přivodila 25. června v padesáti letech smrt.

Za 80 až 100 hodin záznamů studio zaplatilo 60 milionů dolarů. Podle smlouvy má do Jacksonovy pozůstalosti připadnout na zamáznutí půlmiliardových dluhů devadesát procent zisku z filmu; desetinu dostane AEG denverského miliardáře Philipa Anschutze.

Sony už potvrdilo spekulace, že film přijde do kin již 30. října; český distributor Falcon hlásí toto datum i pro český trh. Kromě zkoušek jsou na záznamech rozhovory s Jacksonovými přáteli a spolupracovníky i záběry  ze zákulisí.

Síla, obraz, zvuk

"Lidé, kteří už záběry viděli, byli ohromeni tím, v jak skvělé formě Michael byl,"  říká Michael Lynton, předseda Sony Pictures Entertainment. "Je to historický záznam, na kterém legendární umělec naposledy zpívá a tančí - má to neuvěřitelnou sílu, k tomu čistý obraz a zvuk," dodává slovy, jež by mohla za pár měsíců sloužit jako reklamní kampaň.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Část nového filmu bude 3D, což naznačuje, že se od začátku počítalo se zveřejněním záznamů. Už dřív bylo oznámeno, že součástí filmu by měly být ukázky z nových klipů. Stále však není známo, jestli bude film proložen i staršími záběry, jež by podpořily dramaturgickou linku filmu a hlavně zesílily emotivní vyznění.

Určitě by to ale nebyly třeba ukázky ze "slavného" dokumentu Martina Bashira ani okamžiky, kde to zpěvákovi dvakrát nepůjde. Ve smlouvě je prý klauzule, že ve filmu se nesmí objevit pasáž ze zkoušek, která by Jacksona ukázala v negativním světle.

Režisérem snímku má být Kenny Ortega - choreograf, který stojí za teenagerským hitem Muzikál ze střední. Při dobré produkční práci a kampani odborníci předpovídají jacksonovskému snímku velmi širokou cílovou skupinu.

Michaelovo jméno je umístěno na hollywoodském chodníku slávy.
Michaelovo jméno je umístěno na hollywoodském chodníku slávy. | Foto: Wikimedia Commons

Ať budou ale fanoušci po jeho zhlédnutí jakkoli zjihlí, nebudou to možná moci vyjádřit i materiálně. Soudce totiž zamítl několik smluv mezi AEG a vykonavateli poslední vůle na merchandisingové předměty i na pojízdnou výstavu zpěvákových memorabilií.

Vídeňské sbohem

Na rozdíl od filmového obchodu s nimi totiž nesouhlasila zpěvákova matka, která si má majetek rozdělit společně se třemi jeho dětmi: nelíbí se jí nároky AEG, jež si chce takto umořit třicetimilionové dluhy z příprav koncertu.

Jednání nicméně mají brzy pokračovat a dá se předpokládat, že novopečená opatrovnice zpěvákových dětí Katherine Jacksonová, která o dědictví projevuje eminentní zájem, nakonec někomu kývne.

Kdyby si to rozmyslela rychle, mohly by se hrníčky a zapalovače prodávat už v září ve Vídni u císařského zámku Schönbrunn na rozlučkovém koncertu s někdejším Králem popu.

Tříhodinové vystoupení za účasti řady hvězd by se mělo konat u Schönbrunnu 26. září. Lístky by se měly začít prodávat 20. srpna. Zpěvákův bratr Jermain se chystá podrobnosti o účinkujících oznámit koncem měsíce. Rakouská média už nicméně hlásí, že na na pódiu ve tvaru koruny vystoupí Madonna i U2.

Rakouské hlavní město prý "pro Michaela hodně znamenalo". Původně se plánovalo, že by se koncert konal 29. srpna, v den zpěvákových nedožitých 51. narozenin. Pořadatelé tvrdí, že očekávají až statisíce fanoušků. Pod pódiem bude VIP tribuna pro 5000 hostů.

Agentura World Awards Media prý jedná s řadou velkých médií o přímém přenosu, přesto má pořád akce poněkud nádech jacksonovského mystéria. Jestli to nakonec bude velká akce, nebo velká blamáž, zůstane ještě minimálně pár dní záhadou.

Stejně jako výsledky toxikologických testů, které lékaři právě dokončili, ale zveřejní je až poté, co policie dokončí vyšetřování. To prý zatím vede ke zpěvákovu lékaři Conradu Murrayovi, který mu v den smrti podal velké množství uklidňujících léků.

 

Právě se děje

Další zprávy