Vítězové Oscarů a Českých lvů, Menšík pozpátku: čím si na internetu nahradit kino

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
14. 3. 2020 11:33
Vyhlášení stavu nouze v České republice a nejnověji sobotní uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren či drogerií vybízí k tomu, aby si člověk zkrátil čas sledováním on-line filmů a seriálů. Vybíráme to nejlepší, co lze momentálně vidět na českých i zahraničních placených videotékách nebo zdarma na YouTube.
Pátou řadu seriálu Volejte Saulovi lze sledovat na Netflixu. | Video: Rotten Tomatoes TV

Volejte Saulovi

Na placené videotéce Netflix právě běží pátá řada krimi seriálu Volejte Saulovi, který předchází událostem ze seriálu Perníkový táta. V ní si protagonista Jimmy McGill konečně mění jméno na Saula Goodmana, hrdinu dobře známého z Perníkového táty.

Autoři seriálu Vince Gilligan s Peterem Gouldem dále sledují proměnu tohoto právníka s prořízlou pusou a tunou rodinných traumat usazených za krkem v bezpáteřního advokáta dealerů, gangsterů a dalších lidí pohybujících se vědomě a dlouhodobě za hranou zákona.

Volejte Saulovi je silné drama právě proto, že počínání protagonistů sleduje v přítomném čase, na obyčejných situacích. Byť se s přibývajícími řadami nejen v čase, ale také v naladění blíží atmosféře drogového dramatu ve stylu Perníkového táty. Právničinu a souboje uvnitř soudních síní za pomoci stohů šustících papírů stále více doplňují aktivity na trhu s narkotiky.

První epizody páté řady zrodily Saula Goodmana, netěží tolik z minulých traumat a soustředí se na budování věcí příštích. Ačkoli umí ve správnou chvíli děj odlehčit výtečně vystavěným vtípkem, jiné zlověstné detaily z prvních čtyřech dosud dostupných epizod napovídají, že sešup, rozkol či rozklad je blízko.

I po pěti řadách tak platí, že v současné televizi neumí nikdo vyprávět o cestě na scestí a černých místech lidské mysli s takovou elegancí jako Volejte Saulovi. Nikde jinde se nadhled tak promyšleně nemísí s chirurgickým ponorem do nitra hrdinů a jejich pohnutek.

 

Právě se děje

Další zprávy