Vítězové Oscarů a Českých lvů, Menšík pozpátku: čím si na internetu nahradit kino

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
14. 3. 2020 11:33
Vyhlášení stavu nouze v České republice a nejnověji sobotní uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren či drogerií vybízí k tomu, aby si člověk zkrátil čas sledováním on-line filmů a seriálů. Vybíráme to nejlepší, co lze momentálně vidět na českých i zahraničních placených videotékách nebo zdarma na YouTube.
I přes malou výpravu a rozpočet jsou Staříci jedním z nejlepších filmů, které byly v Česku roku 2019 natočené, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa

Čeští lvi na síti

Na webu Dafilms.cz nejsou jen dokumentární snímky, aktuálně se tam lze přesvědčit, zda Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula získalo oprávněně osm Českých lvů, včetně sošek za režii a nejlepší film.

Vedle tohoto bezmála tříhodinového, černobílého a takřka bezeslovného opusu o hrůzách, válce i naději je k dispozici také držitel dvou Českých lvů za herecké výkony, komediální road-movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou. Dokumentaristé Martin Dušek a Ondřej Provazník se v tomto svém hraném debutu, který patří k vrcholům loňské tuzemské tvorby, inspirují skutečným příběhem muže, který chtěl zabít komunistického prokurátora.

Tvůrci nacházejí skvělý balanc mezi žánrovou podívanou s prvky komedie, road-movie i thrilleru a závažnou výpovědí o našem vztahu k minulosti i současnosti. Tempo i kameru přizpůsobují faktu, že protagonisty jsou dva muži v pokročilém věku, jeden z nich navíc odkázaný na invalidní vozík. Jak se ale oba staříci plíží filmem ke konci, tuhne úsměv na rtech a z cesty za spravedlností se stává především jízlivý komentář kladoucí více otázek o naší společnosti než jasných odpovědí.

"Jedno z důležitých kritérií, proč jsem byl obsazen do této role, je to, že už pár let vypadám, jako bych opravdu dokázal někoho zabít," okomentoval zisk Českého lva Schmitzer. Je to víc než jen vtípek, neboť trefně vystihuje, jak s oběma herci režiséři pracovali. Jedná se o film postavený na vrásčitých obličejích a ztuhlých pohybech nemohoucích těl, už v tom je v kontextu české tvorby odvážný a ojedinělý.

 

Právě se děje

Další zprávy