Vítězové Oscarů a Českých lvů, Menšík pozpátku: čím si na internetu nahradit kino

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
14. 3. 2020 11:33
Vyhlášení stavu nouze v České republice a nejnověji sobotní uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren či drogerií vybízí k tomu, aby si člověk zkrátil čas sledováním on-line filmů a seriálů. Vybíráme to nejlepší, co lze momentálně vidět na českých i zahraničních placených videotékách nebo zdarma na YouTube.
Film Pro samu se odehrává v troskách syrského Aleppa. | Video: Artcam

Jeden svět pokračuje on-line

Festival Jeden svět byl přerušen, přesto úplně nekončí. Do úterý 17. března je možné sledovat vybrané dokumenty na portálu Dafilms.cz.

Vidět lze třeba celosvětově úspěšný snímek XY Chelsea o whistleblowerce Chelsea Manningové, která se i po propuštění z vězení odmítá vzdát aktivismu. Bývalý vojín Bradley Manning ve vězení prošel změnou pohlaví a britský režisér Tim Travers Hawkins se pokouší nahlédnout do komplikovaného osudu člověka, který se postavil systému a nehodlá se jen tak vzdát.

Dalším výrazným titulem je makedonsko-turecká melancholická elegie Země medu, která byla nominovaná na Oscara za nejlepší dokument i zahraniční film a stala se nejlepším dokumentem letošního festivalu Sundance. K vidění je až do příští neděle 22. března, stejně jako silný dokument Pro Samu. Oba měly po premiéře na Jednom světě zamířit do kin, místo toho je společnost Artcam nyní uvolnila on-line.

"Unikátní intimní deník novinářky a matky, která v troskách syrského Aleppa zachycuje fragmenty všedního života a snaží se ochránit nově narozenou dceru Samu," charakterizuje snímek Vít Schmarc z Artcamu. "Film Pro Samu je víc než jen běžný dokument o humanitární katastrofě. Je to dílo stejnou měrou něžné jako zdrcující, osobní i angažované."

 

Právě se děje

Další zprávy