Nejnavštěvovanější filmy roku: Nad českými snímky vede Hollywood, všem vládnou Queen

Kultura Kultura
7. 12. 2018 8:00
Český filmový trh zřejmě zažívá rekordní rok. Jak informují páteční Hospodářské noviny, s takřka matematickou jistotou celkové tržby překročí dvě miliardy korun a dost možná padne i dosavadní rekord v počtu návštěvníků, který je zatím 15,6 milionu diváků z roku 2016. Podívejte se na desítku nejnavštěvovanějších titulů podle údajů Unie filmových distributorů ze začátku prosince. Tabulka nezahrnuje snímky, které měly premiéru vloni.
Bohemian Rhapsody je velmi konvenční film o britské skupině Queen a zpěvákovi Freddiem Mercurym, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa

1. Bohemian Rhapsody

656 tisíc diváků, distribuuje CinemArt

Tabulku nejnavštěvovanějších filmů vede životopisný snímek o Freddiem Mercurym, zpěvákovi skupiny Queen. Od začátku listopadu, kdy jej kina začala promítat, už v Česku přilákal 656 tisíc diváků a postaral se o překvapení roku.

"Čekali jsme, že film bude velmi úspěšný, ale nikoli až tak. Takže překvapeni jsme," řekl Hospodářským novinám Aleš Danielis, programový ředitel společnosti CinemArt, která nečekaného vítěze do kin distribuuje. "Samozřejmě jsme si vědomi mimořádné popularity skupiny Queen, ostatně dokument o jejím vystoupení v Budapešti v 80. letech vidělo v Česku přes 360 tisíc diváků."

Podle Danielise film Bohemian Rhapsody za úspěch vděčí faktu, že oslovuje různé generace diváků a také že je výrazně určen pro kina, pro "prožitek v kvalitně ozvučeném plném sále". A je nesporné, že když se kamera vydá nad hlavy rozjásaného publika slavného koncertu Live Aid na londýnském stadionu Wembley, jímž Bohemian Rhapsody začíná i vrcholí, žádné domácí kino zážitek z obrovského plátna a soustavy výkonných reproduktorů nemůže nahradit.

Bohemian Rhapsody je od roku 2011 teprve čtvrtým titulem, který v tuzemských kinech utržil přes 100 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy