Nejnavštěvovanější filmy roku: Nad českými snímky vede Hollywood, všem vládnou Queen

Kultura Kultura
7. 12. 2018 8:00
Český filmový trh zřejmě zažívá rekordní rok. Jak informují páteční Hospodářské noviny, s takřka matematickou jistotou celkové tržby překročí dvě miliardy korun a dost možná padne i dosavadní rekord v počtu návštěvníků, který je zatím 15,6 milionu diváků z roku 2016. Podívejte se na desítku nejnavštěvovanějších titulů podle údajů Unie filmových distributorů ze začátku prosince. Tabulka nezahrnuje snímky, které měly premiéru vloni.
Zamrzlá v minulosti. Tak hodnotí filmový kritik Kamil Fila novou českou komedii Po čem muži touží. | Video: Kamil Fila

3. Po čem muži touží

516 tisíc diváků, distribuuje CinemArt

Divácky nejúspěšnějším českým filmem roku se stalo dílo režiséra Rudolfa Havlíka a scenáristky Radky Třeštíkové, v němž se Jiří Langmajer v roli chlapáckého novináře z Playboye jménem Karel jednoho dne probudí jako Karla. Za trest dostává příležitost nahlédnout svět z druhé stránky, což je fór odkazující k americkému snímku Po čem ženy touží, v němž podobně zatvrzelý šovinista v podání Mela Gibsona náhle začal slyšet, co si ženy myslí.

Česká verze je však obalená tak nesmyslným a nereálným světem, že film jako celek nelze brát ani jako pohádku pro dospělé. "Největší potíží snímku, který sice sem tam umí načasovat fór a předstírá, že nestraní ani mužům, ani ženám, je právě jeho vykreslení obou pohlaví. Tady Po čem muži touží pokračuje v tradici současné české kinematografie typu Teorie tygra, v níž se soužití muže a ženy vykresluje jako bitevní pole, v němž se obě strany naučily vytvořit přechodný, vratký stav smíru," napsal o filmu Tomáš Stejskal na Aktuálně.cz.

Vstřícnější nebyl ani kritik Kamil Fila, podle nějž je snímek jednoduše zamrzlý v minulosti.

 

Právě se děje

Další zprávy