Oscara za nejlepší film si odnesla Tvář vody, slavnostním večerem rezonovala i kampaň #MeToo

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
5. 3. 2018 5:49
Cenu Oscar za nejlepší snímek roku 2017 dostal na slavnostním večeru v Los Angeles film Tvář vody mexického režiséra Guillerma del Tora. Se třinácti nominacemi byl největším favoritem a celkem získal čtyři sošky. Ceremonií provedl komik a moderátor Jimmy Kimmel, jenž neopomněl pozdravit nově naklonované psy Barbry Streisandové. V hollywoodském Dolby Theater byl přítomný duch kampaně #MeToo, předávání se ale obešlo bez patetických gest.
Oscara za nejlepší film získala Tvář vody mexického režiséra Guillerma del Tora | Video: Reuters

Vítězové 90. ročníků udílení Oscarů 

  • Film: Tvář vody (režie Guillermo del Toro, recenze)
  • Herečka v hlavní roli: Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem, režie Martin McDonagh, recenze)
  • Herec v hlavní roli: Gary Oldman (Nejtemnější hodina, režie Joe Wright, recenze)
  • Režie: Guillermo del Toro (Tvář vody)
  • Píseň: Remember Me (z filmu Coco, recenze)
  • Původní hudba: Alexandre Desplat (Tvář vody)
  • Kamera: Roger Deakins (Blade Runner 2049, recenze)
  • Originální scénář: Uteč (Jordan Peele, recenze)
  • Adaptovaný scénář: Dej mi své jméno (režie James Ivory)
  • Herec ve vedlejší roli: Sam Rockwell (Tři Billboardy kousek za Ebbingem)
  • Herečka ve vedlejší roli: Allison Janneyová (Já, Tonya, režie Craig Gillespie, ukázka)
  • Animovaný film: Coco (režie Lee Unkrich a Adrian Molina)
  • Střih, zvuk: Dunkerk (režie Christopher Nolan, recenze)
  • Dokument: Icarus (režie Bryan Fogel) 
  • Zahraniční snímek: Fantastická žena (Mexiko, režie Sebastián Lelio) 
  • Vizuální efekty: Blade Runner 2049 (režie Denis Villeneuve)

Letošním devadesátým ročníkem Cen Akademie probleskoval - podobně jako ostatními velkými kulturními a společenskými událostmi od loňského podzimu - duch kampaně #MeToo, již spustilo obvinění producenta Harveyho Weinsteina z mnohonásobného sexuálního obtěžování. Přítomní se ale tématu zhostili vkusně a bez zbytečného patosu. 

Nejlepší film Tvář vody o vztahu němé uklízečky a vodního netvora letos vyhlásila stejná dvojice (Warren Beatty - Faye Dunawayová) jako před rokem. Po loňské chybě organizátorů a skandálu s předáním ceny jiným tvůrcům tak dostala druhou šanci poslat Oscara do správných rukou. 

Nejúspěšnější herečka Frances McDormandová po převzetí Oscara za hlavní roli matky zavražděné dívky ve snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem vyzvala všechny nominované filmové profesionálky, aby povstaly.

"Nezvěte nás dneska na drink, pozvěte nás do svých kanceláří, kde probereme práci," vzkázala mužským kolegům podobně jako na předávání Zlatých glóbů. Řeč ocenil i moderátor večera Jimmy Kimmel.

Cenu za scénář přišly uvést zástupkyně sdružení Time's Up Now. Poděkovaly všem, kteří promluvili o sexuálním obtěžování či rasové diskriminaci. Předání doprovodila projekce, kde řada herců a hereček různých ras hovořila o tom, jak důležité je stát si za svou věcí. 

"Asi dvacetkrát jsem přestal psát tenhle scénář, protože jsem myslel, že to nebude fungovat. Díky všem, kteří mi dovolili tuto práci dokončit," řekl Jordan Peele během děkovného proslovu za cenu pro nejlepší originální scénář k hororu Uteč.

Snímek, jenž rasismus posouvá do dalších souvislostí a na plátně rozehrává příběh plný nejistoty a paranoidní atmosféry strachu, jen několik hodin před tím získal cenu Spirit Awards, předávanou organizací Film Independent.  

Mexický režisér vítězného snímku Tvář vody Guillermo del Toro připomněl, že je imigrant a že díky filmové profesi může mazat hranice. Také on dodal, že jeho scénář se producentům nejdříve nezamlouval. 

Sošku za kameru po čtrnácti nominacích konečně obdržel Roger Deakins, jenž pracoval na snímku Blade Runner 2049. Za cenu poděkoval manželce, žijí spolu 37 let.

Prvního Oscara si z Los Angeles odnáší také zakrátko šedesátiletý herec Gary Oldman. Zmínil, že jeho devětadevadesátiletá matka sleduje předávání doma na gauči. "Mami, postav na čaj, nesu Oscara," vzkázal v dojemné řeči. 

Několikrát se mluvilo o filmu Black Panther, kasovním trháku, který upoutal pozornost tím, že jeho hlavním hrdinou je černoch. Moderátor Kimmel hovořil i o snímku Dej mi své jméno, jenž se věnuje tématu homosexuality. "Nenatáčíme tyto filmy kvůli penězům," žertoval Kimmel. "Natáčíme je proto, abychom naštvali Mikea Pence," dodal s odkazem na konzervativního amerického viceprezidenta.

O sošce Oscara Kimmel na začátku večera vtipkoval jako o "nejoblíbenějším a nejrespektovanějším" muži v Hollywoodu, protože má ruce tam, kde na ně můžeme vidět, a nemá ani žádný penis. 

Tradičně se vzpomínalo i na kolegy, kteří loni zemřeli. Projekci s fotografiemi doprovodil zpěvák Eddie Vedder z kapely Pearl Jam. Zahrál píseň od zesnulého hudebníka Toma Pettyho

Cenu Oscar od roku 1929 uděluje americká Akademie filmového umění a věd.

 

Právě se děje

Další zprávy