Žádná selfie ani sociální sítě. Vyhlašování Oscarů má nová pravidla, aby nedošlo k záměně obálek

ČTK ČTK
24. 1. 2018 11:21
Dva pracovníci firmy PricewaterhouseCoopers budou při udělování cen Oscar stát na jkraji jeviště. Ověří, zda celebrita, která se chystá vyjít na pódium a oznámit jméno vítěze, má správnou obálku. Třetí kolega bude znát pro jistotu jména vítězů nazpaměť.
Není to omyl? Předávání loňských Oscarů provázely zmatky.
Není to omyl? Předávání loňských Oscarů provázely zmatky. | Foto: Reuters

Společnost PricewaterhouseCoopers, která dlouhodobě zajišťuje sčítání hlasů pro americké filmové ceny Oscar, oznámila nová pravidla týkající se obálek se jmény oceněných při vyhlašování vítězů.

Chce tak zabránit opakování loňské nepříjemnosti, kdy byl na slavnostním ceremoniálu v Los Angeles kvůli nesprávné obálce omylem vyhlášen špatný vítěz v kategorii nejlepší film.

Dva pracovníci PricewaterhouseCoopers budou stát každý na jednom okraji jeviště. Ověří, zda celebrita, která se chystá vyjít na pódium a oznámit jméno vítěze, má správnou obálku.

Třetí kolega bude nově sedět v kontrolní místnosti s producenty show. K dispozici bude mít kompletní sadu obálek se jmény vítězů. Seznam bude znát zpaměti jako pojistku. Tato trojice se zúčastní zkoušek a nacvičí, jak postupovat v případě záměny obálek.

Během slavnostního večera nebudou zaměstnanci PricewaterhouseCoopers smět používat mobilní telefony nebo surfovat po sociálních sítích, aby se plně soustředili. Americká média připomínají, že pracovníci firmy na loňském ceremoniálu těsně před předáním špatné obálky tweetovali a pořizovali si selfie.

Závěr oscarové slavnosti loni v únoru skončil nečekaným pozdvižením, když herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, kteří vyhlašovali vítěze kategorie nejlepší film, oznámili, že zvítězil titul La La Land. Ve skutečnosti však vyhrál snímek Moonlight. Herci dostali špatnou obálku a společnost chybu uznala.

Oscaři se budou rozdávat 4. března. Podle včerejších nominací má největší šance snímek Tvář vody mexického režiséra Guillerma del Toro. Film z dob studené války z prostředí tajné americké laboratoře, v níž se rozvine vztah mezi zkoumaným obojživelným monstrem a němou vrátnou, jich získal třináct. 

Válečné drama Dunkerk má osm nominací, drama Tři billboardy kousek za Ebbingem sedm. 

 

Právě se děje

Další zprávy