Kdo dnes nakročí k Oscarovi? Češi už ne

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 1. 2007 0:00
Los Angeles - Nominace na nejdůležitější Oscary jsou prý jasné. Pokud startovní pole nenaruší černý kůň - jako loni pozdější vítěz Crash.

Až v úterý ve 14.30 středoevropského času v Hollywoodu zazní jména uchazečů o sošky Americké filmové akademie, neměl by v pětici nominovaných na cenu o nejlepší film chybět thriller Skrytá identita, multikulturní Babel, drama Queen, muzikál Dreamgirls ani komedie Malá Miss Sunshine.

SPECIÁL:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

SPECIÁL:

Z téhle pětice by měl vzejít vítěz klání o nejzlatější sošku světa, jenž bude vyhlášen 25. února. Jména všech filmů zazněla v nominacích na ceny producentů a režisérů - dvou nejvlivnějších profesních sdružení, jejichž členové rozhodují i o Oscarech. Dreamgirls a Babel zvítězily na Zlatých glóbech, Královně naopak může ubrat britský původ.

Nejvíc se před vyhlášením nominací skloňuje jméno Martin Scorsese. Klasik světové kinematografie si ještě nikdy nevysloužil Oscara za režii ani nejlepší film, neuspěl ani s vrcholnými díly Zuřící býk či Taxikář. Média hlásí, že vydařený thriller Skrytá identita by to měl a mohl změnit, a nálady i očekávání veřejnosti mají svůj vliv.

Skrytá identita
Skrytá identita | Foto: Warner Bros

"Bylo by úžasné, kdyby ten film byl odměněn, myslím, že by si to zasloužil," prohlásil herec Leonardo DiCaprio na tiskové konferenci v Japonsku, kde měl film premiéru. "Myslím, že by si to zasloužil i muž po mé levici," odkázal DiCaprio na režiséra. Že Scorsese tuto sošku ještě doma nemá, je prý špatný vtip.

Scorsese si ale naděje nedělá. "Už před dlouhými léty u filmů Špinavé ulice nebo Taxikář jsem se naučil, že nemůžete udělat film tak, aby měl tu sošku jistou. A když to zkusíte, stejně to nefunguje." Jisté zatím je, že Skrytá identita má šanci získat hned několik nominací.

Královna
Královna | Foto: Aktuálně.cz

Jen částečně jasno je na poli hlavních hereckých výkonů. Mezi nominovanými by neměli chybět oba vítězové Zlatých glóbů, ocenění i řadou dalších cen: Helen Mirrenová za ztvárnění Alžběty II. v Královně a Forest Whitaker za roli ugandského diktátora ve snímku Poslední skotský král.

Oba jsou dokonce kandidáty na celkové vítězství. Alespoň nominace by neměla minout Penelope Cruzovou za roli v Almodovarově Volveru; to se týká i Meryl Streepové za výkon ve filmu Ďábel nosí Pradu. Dokonce za dva filmy může být nominován právě DiCaprio.

"Černým vzadu" je v mužské kategorii Peter O´Toole - za roli muže, jehož libido stále funguje, ale jeho tělo ne - to vše ve filmu Venus. O´Toole už byl na Oscara nominován sedmkrát, avšak nikdy nominaci neproměnil, což by mu u těch sentimentálnjších akademiků mohlo přihrát body.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Černí koně se ovšem nakonec mohou prosadit i v boji o nelepší film. K jisté nominaci stačí získat jednu šestinu a jeden hlas od akademiků. "Není potřeba většina, ale filmu oddaná menšina," připomínají média.

Tu by nejpravděpodobněji mohl získat Borat nebo jedno z dvojčat Clinta Eastwooda, která popisují boje o ostrov Iwo Jima - Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy. A nebo španělský Faunův labyrint, fantaskní příběh dívky z období frankismu, který skoro jistě bude nominován alespoň v kategorii nejlepší zahraniční film.

Stranou možná nakonec nezůstanou ani filmy o 11. září; hlavně paradokumentární a kritikou dobře přijatý Let číslo 93, mnohem lepší než melodramatické WTC Olivera Stonea.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Johnny Depp jako Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Johnny Depp jako Jack Sparrow | Foto: Falcon

Zabodovat by vzhledem k nedávnému režisérovu úmrtí mohlo Altmanovo loučení se životem Zítra nehrajeme. Šanci má i hvězdně obsazený Bobby o atentátu na Roberta Kennedyho či africký thriller Krvavý diamant

Komerční trháky loňského roku Piráti z Karibiku 2, Šifra mistra Leonarda nebo Casino Royale mají tradičně šanci spíš v technických kategoriích.

Jisté naopak je, že jméno českého snímku dnes nezazní. V kategorii nejlepší zahraniční film se volilo nadvakrát a Švankmajerovi Šílení nejsou v devítce filmů, ze kterých vzejde finálová pětice.

 

Právě se děje

Další zprávy