Eastwood má válečný film. Proti válce

Reuters, AP, kul
20. 10. 2006 0:00
Los Angeles - Clint Eastwood nechal oživnout vojáky ze slavné fotografie a už si zase brousí zuby na Oscara.
Slavý snímek podle Eastwooda
Slavý snímek podle Eastwooda | Foto: IMDb

Symbol amerického vlastenectví, dnes už ikonografickou fotografii Joe Rosenthala, na které šest vojáků pozvedá vlajku Spojených států na vrchol Suribachi na ostrově Iwo Jima, proměnil herec a režisér Eastwood do filmového příběhu.

Snímek Flags Of Our Fathers (Vlajky našich otců) natáčený na Islandu má dnes za oceánem světovou premiéru. Na konci měsíce přijde do kin ve Francii  a v Japonsku, poté do dalších evropských zemí.

Foto: IMDb

Vznikl podle knižní vzpomínky Jamese Bradleyho, syna jednoho z vojáků na snímku.

"Každý ví, co je na fotografii, ale málokdo zná skutečný příběh lidí, kteří jsou na ní zachyceni," říká Bradley. Jeho otec přezdívaný Doc zemřel v roce 1994 a o válce prý nikdy nemluvil.

"Sám sebe neviděl jako hrdinu, za ně považoval ty, kteří se z války nevrátili," dodává. Až po otcově smrti syn pátral, co prožil v těžkých bojích v Tichomoří, a napsal knihu, která se stala bestsellerem.

Už teď se o Flags Of Our Fathers říká, že má jasnou nominaci na Oscara; jestli ho prý rovnou nevyhraje. Ještě před premiérou je řazen do první válečné ligy kupříkladu ke snímku Zachraňte vojína Ryana režiséra Stevena Spielberga, který ostatně Eastwoodův  film produkoval.

Foto: IMDb

Bradleyho kniha se soustředí na příběh tří vojáků z fotografie, kteří se z Iwo Jimy vrátili zpátky: Indián Ira Hayes zemřel jako alkoholik a Rene Gagnon žil v ústraní, hned jak zmizela jeho sláva.  

Bitevní scény filmu jsou kolorovány do šedých tónů, a získávají tak na expresivitě. Podobně bezútěšné je zobrazení návratu domů, kam se vyčerpaní vojáci vrátili - a díky oné fotografii se hned stali nástrojem válečné propagandy. 

"Ve většině válečných filmů, na kterých jsem vyrostl, byli jen dobří a špatní. Ale život takový není, ani válka ne," říká šestasedmdesátiletý Eastwood, "proto ani můj film není o vítězství a porážce. Ukazuje, jaký dopad má válka na lidi a hlavně na ty, kteří přišli o život dřív, než měli."

Foto: IMDb

Snahou jeho filmu je prý vyvolat diskusi o hrdinství a o tom, kdo je skutečná osobnost. Sám Eastwood, který se z kovboje spaghetti westernů a Drsného Harryho stal oscarovým režisérem, tuto otázku řeší: "Hrál jsem v mnoha akčních filmech, ale teď vím, že je zapotřebí se věnovat daleko důležitějším věcem, než jsou smyšlené postavy," přiznává herec a režisér.

Jeho poslední dva filmy Tajemná řeka  a Million Dollar Baby se věnovaly právu na odplatu a sexuálnímu zneužití. Million Dollar Baby mělo velký úspěch u Americké filmové akademie: Oscar získal jako nejlepší film, za nejlepší režii právě pro Eastwooda, oceněni byli i herci Hilary Swanková a Morgan Freeman.

Svým novým snímkem prý nechce Eastwood jako přívrženec Republikánů nijak komentovat válku v Iráku, ale podle lidí z jeho okolí ho ztráty mladých Američanů velmi mrzí.

Foto: IMDb

Už teď je jasné, jaký bude jeho další film. Druhá světová válka a hlavně bitvy s Japonci mu učarovaly tak, že natočí dvojče Flags Of Our Fathers: jeho Letters From Iwo Jima (Dopisy z Iwo Jimy ) budou o bitvě o tento ostrov vyprávět z pohledu Japonců. Do kin mají přijít počátkem příštího roku.

"Válka je přinejlepším zbytečné vojenské cvičení," uzavírá Eastwood. "Nevypovídá o lidstvu nic dobrého, že války pořád pokračují, ale na druhou stranu jsou tu už od počátku - a já nevím proč."

 

Právě se děje

Další zprávy