Zlatý Glóbus má Alžběta i Ošklivka Betty

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 1. 2007 7:20
Beverly Hills - Vyhlášení Zlatých Glóbů skončilo bez překvapení. Vyhrál film Babel, muzikál Dreamgirls, britská královna a ugandský diktátor. Uvnitř: SPECIÁL A FOTOGALERIE

Podle předpokladů vyhrálo mnohovrstevné drama Babel, mafiánský thriller Skrytá identita a britské drama Královna. Na počet sošek vede se třemi zásahy muzikál Dreamgirls, dvě má na kontě Královna, další filmy mají po jedné.

Nominace na Zlaté Glóby mnohé zaskočily: vytáhly do médií snímky, o kterých se předtím tolik nemluvilo, a jiné zatratily. Od té doby se mnohé změnilo a vítězové, kteří z výběru hollywoodských novinářů vzešli, už tak překvapiví nejsou. I to je důvod, proč jsou Glóby tradičně považovány za předzvěst Oscarů.

Za nejlepší drama byl vyhlášen Babel, příběh rodin spojených tragickými událostmi v africké poušti. Záběr filmu o střetávání a rozdílech kultur je široký: šest rodin, čtyři země a tři světadíly. Mexický režisér Alejandro González Iňárritu ho natočil s Bradem Pittem a Cate Blanchettovou.

Film Babel je se sedmi nominacemi největším favoritem blížícího se klání o Zlatý globus.
Film Babel je se sedmi nominacemi největším favoritem blížícího se klání o Zlatý globus. | Foto: Festival v Cannes

"Přísahám, že mám papíry v pořádku, guvernére," zažertoval Iňárritu s Arnoldem Schwarzeneggerem, který mu cenu předával. Pro Babel to byl ovšem jediný úspěch; další ze svých sedmi nominací neproměnil. A byl to i jeden z mála vtipů na jinak nudném večeru, dodávají agentury.

Za nejlepší komedii byl označen muzikál Dreamgirls, natočený podle broadwayského hitu volně vycházejícího z počátků umělecké dráhy zpěvačky Diany Rossové a dívčí skupiny The Supremes, pod nímž je podepsán režisér Billy Condon. Zlaté Glóby se tradičně udělují odděleně pro tyto dvě kategorie.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

Martin Scorsese byl vyhlášen nejlepším režisérem za svou Skrytou identitu, a nakročil tak k získání stejného ocenění na Oscarech, kde zatím nikdy během své dlouhé a úspěšné kariéry v režijní kategorii nebodoval.

Helena Mirrenová si odnesla hned dva Zlaté Glóby, oba navíc za ztvárnění britských panovnic. Za Alžbětu II. ve Frearsově Královně a za Alžbětu I. v kategorii televizní. V komediální sekci se vítězkou stala Meryl Streepová za roli despotické šéfredaktorky módního časopisu v Ďábel nosí Pradu. Pro Streepovou je to už šestý Glóbus kariéry.

Ani mezi herci se nenašel překvapivý vítěz. Předpokládané a v podstatě očekávané bylo vítězství Foresta Whitakera, který ve filmu Poslední skotský král ztvárnil bývalého ugandského diktátora Idiho Amina. A kdo jiný než Borat mohl zvítězit v komediální sekci?

Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna
Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna | Foto: Aktuálně.cz

Očekávalo se, že Sacha Baron Cohen, představitel kazašského reportéra z filmu Borat, zaboduje i během přebírání ceny - a nezklamal. Poděkoval hereckému kolegovi Kennethu Davitianovi, který ztvárnil jeho tlustého producenta. Na scéně okolo něj kroužil, nasával vzduch a v narážce na proslulou nahou zápasící scénu řekl: "Nebýt tvého smradlavého zadku, tak jsme tu nebyli." 

Vedlejší herecké kategorie ocenily Jeremyho Ironse, Eddieho Murphyho a Jennifer Hudsonovou; dva posledně jmenované za jejich role v muzikálu Dreamgirls, který si tak připsal hned tři vítězství.

Nejlepším cizojazyčným filmem byl vyhlášeny Eastwoodovy v japonštině natočené Dopisy z Iwo Jimy, které za sebou nechaly Gibsonovo Apocalypto i Almodovarův Volver.

Ošklivka Betty
Ošklivka Betty | Foto: ABC

"Když jsem teď zahraniční režisér, měl bych se asi naučit nějaký cizí jazyk," žertoval Eastwood v zákulisí. Poprvé se udělovala i cena pro animované filmy, tu si odvezla pixarovská Auta.

Sošku v podobě Glóbu si v Beverly Hills vysloužil i komediální seriál Ošklivka Betty v televizní kategorii. Ten vychází z produkce společnosti ABC a je inspirován kolumbijskou telenovelou stejného jména. Hlavní postavu v americké verzi ztvárnila America Ferrera. V televizních kategoriích zabodovali i Chirurgové.

Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo převzal herec, režisér, spisovatel a producent Warren Beatty, pětinásobný nositel Zlatých glóbů, držitel Oscara a dalších filmových ocenění. Devětašedesátiletý Beatty se do povědomí zapsal desítkami rolí, mezi nimiž patří první místo Clydovi z filmové gagsterky Bonnie a Clyde ze šedesátých let.

Zlaté Glóby, ceny devadesátičlenné Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, jsou tradičně považovány za předzvěst Oscarů. Nominace na Oscary se nicméně uzavřely tuto sobotu a výsledky Zlatých Glóbů je tedy nemohou nijak ovlivnit.

Nominace na nejslavnější americké filmové ceny budou oznámeny přesně za týden, slavnostní večer bude následovat 25. února.

 

Právě se děje

Další zprávy