Borat je korektně nekorektní. A naopak

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 11. 2006 0:00
Recenze - Borat poznává Ameriku, Američané sami sebe a my ostatní život v mediální době. Uvnitř: TRAILER
Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Kazašský reportér, rasista a buran Borat vstupuje do kin jako mediální hvězda. Víme o něm i to, co bychom nechtěli. A je toho spousta. Žije ve zpustlé vesnici, jeho sestra je čtvrtá nejlepší kazašská prostitutka, mezi jeho koníčky patří ping pong a víkendové pozorování slečen na WC.

Všechno víme i o jeho rodné zemi. Místní tu pravidelně pořádají židobraní, ve své hymně zpívají, že jsou největším vývozcem draslíku v oblasti a že mají nejlepší prostitutky, nebo alespoň rozhodně lepší než ti idioti z Uzbekistánu.

Není divu, že právě jeho si kazašská vláda vybrala, aby v USA natočil reportáže, jež jejich lidu zprostředkují život tohoto skvělého amerického národa. Na výpravu se reportér samozřejmě nevydá bez kamarádky slepice, lahvičky cikánských slz proti AIDS, balíku pohlavních chlupů, medvědice na ochranu před Židy a svatebního pytle.

Po cestě, na kterou se vydává s otylým producentem, Borat poznává zákoutí americké kultury vskutku důkladně. Začne humorem, pokračuje přes feminismus a zásady správného chování. Unikne před toastovým útokem pohostinných Židů maskujících se za šváby; to vše, aby našel největší lásku svého života, božskou Pamelu Andersonovou.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

A přitom Američany vyvádí z míry pseudokazašskými zvyky i poťouchle naivními dotazy a žádostmi; podobně jako to Sacha Baron Cohen dělal se svým předchozím alter egem, v Británii usídleným rapperem Ali G.

Ponouká je a povzbuzuje k politicky nekorektním odpovědím, ale konstatovat s pocitem morální převahy, že coby katalyzátor odhaluje rasismus a antisemitismus "západní společnosti", je jen jednou stránkou té hry na ostří nože.

Snímek vznikal převážně "guerillově dokumentární" metodou. Kdo se s Boratem setkal, je upřímně přesvědčen, že jde o reálného kazašského reportéra, kterému je třeba důkladně vysvětlit, zač je toho v Americe loket.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Borat se tak na rodeu od místního kovboje dozví, že by si měl oholit knír, protože vypadá jako terorista, a že homosexuály by bylo nejlepší postřílet. Prodavač zbraní mu zase radí, jakou zbraň použít na vybití Židů.

Na druhou stranu film testuje onu míru politickou korektnosti, zaznamenává úpornou snahu Američanů dostát jí za každou cenu, i když třeba Borat žádá třeba "auto, které přitahuje ženy, co jsou vyholené dole". 

Někdejší Boratovu podvratnost otupila popularita, inkognito závoj zmizel a leckterá celebrita by se dnes ráda nechala od kníratého Kazacha ztrapnit. A tak je zajímavé sledovat ochotu respondentů odpovídat a následné stížnosti, že byli falešným reportérem podvedeni.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Úspěšný Borat odkrývá princip světa jako skryté kamery, život v zacyklených vrstvách mediální reality. Upozorňuje, že v takovém  světě nic není konečné; že všechno se dá převrátit a znovu interpretovat. Nenatáčí nás někdo v kině, jak se smějeme židobraní?

Jestli lze filmu něco vyčítat formálně, pak přílišnou epizodičnost a poněkud monotónní opakování téhož principu. Boratovi zase podle nátury příliš fekální a oplzlý humor.

Ale pak se usměje do kamery, řekne své "sexy time", "jagsemáš" či "fajne" - a vše je odpuštěno. A když se nahý reportér honí se svým nahým otylým producentem, připomene nám to nejlepší z americké grotesky a zároveň prostý fakt, že je to neskutečně vtipný film s mírou černého humoru v kinech nevídanou.

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu (Borat: Cultural Learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan), USA 2006. Scénář Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, režie Larry Charles, hrají Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Pamela Andersnovoá a další. 83 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy