Recenze: Scorsese s Nicholsonem honili krysy

Irena Hejdová
26. 10. 2006 0:00
Recenze - Martin Scorsese si užívá irské krve stříkající do všech stran a po letech se opět vrací k pravověrné gangsterce.
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Po nejednoznačně přijatých filmech Gangy New Yorku či Letec natočil Scorsese formálně čistý mafiánský thriller Skrytá identita s exkluzivním obsazením - přestože mělo jít o malý snímek, a navíc remake.

Letos čtyřiašedesátiletý režisér se vrací v nejlepší formě, jak ho známe. Coby vypravěč ság o životě v těch špinavějších koutech Ameriky, kde rozhoduje síla vlivu a ostře nabitá pistole. A kde jsou intriky a zrady na denním pořádku.

Alec Baldwin ve filmu Skrytá identita
Alec Baldwin ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Scorseseho volná verze hongkongské Volavky se odehrává v Bostonu, městu plném mafiánů, jimž velí boss Costello. Na jedné straně jsou zločinci, na straně druhé policisté. Skoro jako v pohádce, odkud je i trochu nepravděpodobná zápletka. Obě strany si totiž navzájem do svých řad nasadí špehy: snaživým policajtem se tak stane chráněnec mafiánského bosse Sullivan (Matt Damon) a naopak zločincem se stane horkokrevný policejní nováček Costigan (Leonardo DiCaprio).

Infobox

ČTĚTE TAKÉ:

Přinese Di Caprio Scorsesemu Oscara?

Mezi nimi stojí osudová žena - psycholožka Madolyn, která má úplnou shodou okolností poměr s Costiganem i Sullivanem. Únik informací na obě strany je tedy zajištěn, oběma táborům ale tím rychleji dochází trpělivost a chtějí krysy ve svých řadách odhalit. Jenže jak zjistit, kdo je krysa, když se jich kolem hemží tolik?

V mafiánské story exceluje Jack Nicholson v roli bosse Costella. V první scéně se prezentuje jako starý dobrák, který dětem rozdává bonbóny a flirtuje s mladičkou servírkou. Později si u snídaně nonšalantně pohrává s čísi useknutou rukou a pak se vypraví uskutečnit velký kšeft: kromě obligátního obchodu s kokainem se chce vrhnout i na pašování mikroprocesorů do Číny.

Costello má Boston pod palcem a dovede si to užít. Nemluvě o tom, jak si roli oblíbených padouchů užívá sám Nicholson. Třeba scénu, v níž při tajné schůzce se svým agentem v pornokině vytáhne umělý penis.

"Tohle není žádná reality show!" rozeřve se jindy. Jeho lišácká a oplzle ďábelská mimika místy spíš připomíná grotesku - ale filmu to nijak neškodí.

I ostatní postavy jsou šťavnaté jako krvavý steak. Ať je to strážmistr Dignam, který zahrnuje ostatní vulgárním slovníkem a oplzlými metaforami, nebo vraždící monstrum, kterému se říká Francouz.

Leonardo di Caprio ve filmu Skrytá identita
Leonardo di Caprio ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Scorsese zaase naplno rozvinul suverénní vypravěčský styl vyšperkovaný citem pro detail. Myslí i na takové libůstky, jako je Costiganova záliba v brusinkovém džusu, pro kterou je ochoten se porvat. Skvělá je i závěrečná krvavá řež s překvapivou pointou. Svižné tempo a dobrá hudba, vtipně zapojené mobily.

Prostě napínavý, dobře natočený film. Jediné, co by se Skryté identitě dalo vytknout, je zahlcenost dialogy. Scorsesseho vybíjenou živí prazákladní emoce a režisér nenudí přehnaným filozofováním nad stavem světa, jenže obě strany si pořád vysvětlují, proč někomu věří a proč jiného mají za krysu, což filmu místy ubírá na atraktivitě.

Ale i tak Skrytá identita znamená návrat Scorseseho mezi hollywoodskou režisérskou smetánku.

Skrytá identita (Departed), USA 2006. Scénář William Monahan, režie Martin Scorsese, kamera Michael Ballhaus, produkce Brad Pitt, Brad Grey a Graham King, hrají Leonardo di Caprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga, Alec Baldwin a další. Distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy