Ďábel nosí Pradu: navrch huj, vespod fuj

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 10. 2006 0:00
Recenze - Film Ďábel nosí Pradu je luxusní módou naládovaný až po strop. O to líp se mu zakrývá beznadějná schematičnost zápletky. Uvnitř: VIDEO
Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu | Foto: Bontonfilm

Odlehčený snímek o zákulisí módního byznysu a módního časopisu v druhém plánu dokonale vypovídá o povaze módy. Na první pohled je okouzlující, vtipný, sexy, má švih a eleganci, vespod je fádní a typizovaný.

Autoři totiž vzali nakonec za svou vzájemnou úmluvu magazínů a čtenářek o významu nových módních trendů a rad, které bezpochyby zlepší jejich život.  Ale kdo se nechá unášet onou svrchní pozlátkovou vrstvou, bude s filmem spokojen. A možná si hned po promítání zajde koupit něco nového na sebe.

Inspirací pro postavu šéfové Mirandy Priestleyové byla prý obávaná šéfka časopisu Vogue. Ostatně pro film vymyšlený magazín Runway má i podobný layout jako nejmódnější časopis světa, který udává trendy víc než návrháři. A Meryl Streepová, která se role Mirandy zhostila, si roli povýšené a arogantní dračice vyloženě užívá.

Když v úvodní scéně přichází do redakce, všichni se před ní třesou jako modelky před hvězdným návrhářem. "Není to jen časopis, je to maják naděje," hřímá na třesoucí se podřízené. Jindy potrestá podřízenou požadavkem, aby sehnala pro její dvojčata dosud nevydaného Harryho Pottera.

Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu | Foto: Bontonfilm

Hlavní roli tu ale má ale právě ona podřízená - krásná Andy, ztvárněná Anne Hathawayovou. Je přijata jako asistentka obávané šéfredaktorky, a přestože má nedostatek vkusu i znalostí z branže, dostala práci, pro kterou by miliony žen vraždily.

Co taková práce obnáší? Být čtyřiadvacet hodin na telefonu kvůli bláznivým požadavkům šéfové, čelit pohrdavým poznámkám nadřízené asistentky a být pod neustálým tlakem, co nevyzpytatelného šéfredaktorku napadne.

Film je sice napěchovaný vtípky z módní i novinářské branže, které si znalí užijí. Přesto nepřináší žádný nový trend - jen omšelou historku o novodobé Popelce, podobné seriálovým hrdinkám typu Ošklivky Betty.

Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu | Foto: Bontonfilm

Na začátku je neúspěšná a nezajímavá. Po přeměně v krásnou labuť s velikostí 36 získá uznání okolí i ctitele. Pak jí ale dojde, že hadříky nejsou všechno, a odchází vstříc šťastné budoucnosti.

I naplňování hollywoodských šablon může být vtipné a invenční; tady je ovšem naivní. Andin přítel s výrazem ublíženého štěněte trpitelsky čeká, až jí dojde, že dává víc své práci než jemu.

Andy samozřejmě všechno pochopí až ve chvíli, kdy ji přítel opustí. Prožije krátký románek s mužem z branže, po společné noci ale porozumí, že tohle není pravá láska, a s hrdým "nejsem tvoje kočička" odchází.

Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu | Foto: Bontonfilm

Proměna Popelky v poučenou krásnou trendy labuť dokonána jest. Příběh je sice nacpaný spoustou cool a trendy dívek s proklatě vysokými podpatky, nabíranými rukávky a zlatem kolem krku. Kdyby ale tenhle film byl Andy, až do konce by zůstal navlečený v tuhém mohérovém svetříku a zoufale netrendy plstěné sukni s kostkami.

Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada), USA 2006. Scénář Aline Brosh Kenna podle románu Lauren Weisbergerové, režie David Frankel, kamera Florian Ballhaus, hudba Theodore Shapiro, hrají Meryl Streepová, Anne Hathawayová, Stanley Tucci, Emily Bluntová a další. 109 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy