Eastwood vztyčil prapor v boji o Oscara

AP, AFP, Hej
11. 12. 2006 12:00
Los Angeles - Před dvěma měsíci zdvihnul Clint Eastwood americkou vlajku nad Iwo Jimou. Teď se na ostrov vrátil s ještě větším úspěchem.

Válečný snímek Dopisy z Iwo Jimy o víkendu získal cenu od asociace losangeleských filmových kritiků, minulý týden ho označila za snímek roku americká organizace National Board of Review.

Dopisy z Iwo Jimy se dostaly i na seznam deseti nejlepších letošních filmů, který sestavil Americký filmový institut - spolu s Boratem, Letem číslo 93 či muzikálem Dreamgirls.

Dopisy z Iwo Jimy
Dopisy z Iwo Jimy | Foto: Aktuálně.cz

Úspěchy Eastwoodových filmových dvojčat podle mnohých naznačují, že by jméno herce a režiséra mohlo zaznít i na Oscarech a při udílení Zlatých Globů (nominace budou vyhlášeny už tento čtvrtek).

Zatímco Vlajky našich otců oživily ikonografickou fotografii Joe Rosenthala a sledovaly bitvu o tichomořský ostrov Iwo Jima z pohledu amerických vojáků, Dopisy z Iwo Jimy ji vidí z pohledu japonských protivníků.

A podobně jako starší dvojče mají pro sbírání nejrůznějších ocenění velký potenciál, zejména na domácí půdě. Ústřední scéna obou filmů, vztyčování vlajky s pruhy a hvězdami nad ostrovem, pro mnohé Američany dodnes symbolizuje vlastenectví.

Kritici Dopisy z Iwo Jimy přivítali jako další mistrovský kus. Zatímco Vlajky našich otců jsou podle nich přece jen klasickým produktem, druhý film označili za melancholičtější a artovější.

Vlajky našich otců měly v USA premiéru už před dvěma měsíci, Dopisy z Iwo Jimy natočené v japonštině, v nichž hlavní roli japonského velitele ztvárnil Ken Watanabe,  jdou do amerických kin 20. prosince.

Eastwood, dvojnásobný držitel Oscara, nezvyklé rozhodnutí natočit filmová dvojčata vysvětluje tím, že chtěl prozkoumat marnost války a že nechtěl vyprávět jen půlku příběhu. "Neexistuje žádný skutečný vítěz. Je tu vždycky jen oběť mládí. Vždycky jsou to mladí lidé, kterým válka naruší nebo ukončí životy. To je důležité si uvědomit."

Dopisy z Iwo Jimy
Dopisy z Iwo Jimy | Foto: Aktuálně.cz

V měsíc trvající bitvě o Iwo Jimu zemřelo 22 tisíc Japonců a takřka 7000 Američanů. Ostrov Spojeným státům poskytl rozhodující strategickou výhodu pro bombardování Japonska.

Oba snímky mají i proto v Japonsku velký ohlas. Na Vlajky našich otců se tu prodalo doposud 1,2 milionu lístků, pro Dopisy z Iwo Jimy se plánuje velký start: budou tu uvedeny na 406 plátnech.

Do českých kin Vlajky našich otců vstoupí 1. března, na konci měsíce je pak budou následovat Dopisy z Iwo Jimy.

 

Právě se děje

Další zprávy