Filmy, které vidělo přes milion Čechů. Nově k nim přibyl Avatar 2

Kultura Kultura
16. 1. 2023 8:00
Po 31 dnech návštěvnost sci-fi filmu Avatar: The Way of Water v českých kinech překonala milion diváků. Oznámila to distribuční společnost Falcon. Naposledy ve zdejších biografech stejnou metu zdolalo Bohemian Rhapsody z roku 2018. Nového Avatara už teď na velkém plátně vidělo víc Čechů, než kolik jich přišlo na jakýkoliv díl Pána prstenů, Star Wars nebo Harryho Pottera.
Kryštof Hádek v Tmavomodrém světě.
Kryštof Hádek v Tmavomodrém světě. | Foto: Česká televize

10. Tmavomodrý svět

1 193 913 diváků, česká premiéra 17. května 2001

Historicky třetí nejnavštěvovanější film režiséra Jana Svěráka začátkem tisíciletí vrátil diváky do doby druhé světové války, kdy z anglických polních letišť startovali českoslovenští váleční piloti, aby přispěli k porážce nacistického Německa.

Výpravný snímek s herci Ondřejem Vetchým a Kryštofem Hádkem v hlavních rolích zkombinoval tragický osud okupovaného národa s příběhy lásky, kamarádství i dějovou linií dovypravující osud letců po roce 1948. To vše na motivy autobiografických knih válečného letce Františka Fajtla, podle nichž scénář napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák. Tmavomodrý svět nakonec získal čtyři České lvy včetně toho za režii.

 

Právě se děje

Další zprávy