Filmy, které vidělo přes milion Čechů. Nově k nim přibyl Avatar 2

Kultura Kultura
16. 1. 2023 8:00
Po 31 dnech návštěvnost sci-fi filmu Avatar: The Way of Water v českých kinech překonala milion diváků. Oznámila to distribuční společnost Falcon. Naposledy ve zdejších biografech stejnou metu zdolalo Bohemian Rhapsody z roku 2018. Nového Avatara už teď na velkém plátně vidělo víc Čechů, než kolik jich přišlo na jakýkoliv díl Pána prstenů, Star Wars nebo Harryho Pottera.
Snímek z Jurského parku.
Snímek z Jurského parku. | Foto: Universal Pictures

11. Jurský park

1 159 662 diváků, česká premiéra 14. října 1993

Zájem o dinosaury v roce 1993 celosvětově obnovil film, který režisér Steven Spielberg natočil dle knižní předlohy Michaela Crichtona. Skupina vědců nalezne prastaré DNA a s přispěním miliardáře na ostrově vytvoří přírodní park, kde oživí prehistorická zvířata. Když se jeden ze zaměstnanců pokusí ukrást embrya a vypne bezpečnostní systémy, dinosauři se dostanou do volné přírody a začínají bojovat s lidmi.

Jurský park, v němž účinkovali Laura Dern, Jeff Goldblum nebo Richard Attenborough, zkombinoval napínavé vyprávění a na svou dobu revoluční technologii, kdy počítačové dinosaury nevídaným způsobem rozhýbalo trikové studio Industrial Light & Magic. Režisér zároveň investoval do digitálního zvuku, aby řev ještěrů byl co nejpůsobivější.

Jurský park z roku 1993 nakonec získal tři ceny Oscar, až do příchodu Titanicu byl komerčně nejúspěšnějším titulem všech dob a založil novou ságu. Ta zprvu skončila na přelomu tisíciletí, avšak roku 2015 znovu ožila. Čeští diváci však o dinosaury už nikdy neprojevili takový zájem jako na podzim 1993, kdy první Jurský park vidělo přes 1,15 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy